05.09.2013 - 10:55
La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, no veu amb bons ulls que unes eleccions plebiscitàries sobre la independència de Catalunya s’hagin de fer el 2016, tal com ha dit avui el president de la Generalitat. Artur Mas vol fer la consulta acordada amb el govern espanyol el 2014, però si Rajoy ho impedeix preveu les plebiscitàries el 2016. ‘Entenem que això no es pot dilatar tant, de cap manera’, diu Forcadell en declaracions a VilaWeb. ‘Nosaltres pensem que aquesta indefinició s’ha d’acabar i que això no es pot aguantar fins el 2016.’
Forcadell ha afegit: ‘L’Assemblea encara no ho ha analitzat, però diem que s’ha de fer la consulta tan aviat com sigui possible, i si no es pot fer la consulta hi ha més camins, sí, però que s’agafin també tan aviat com sigui possible. No es pot aguantar sense fer la consulta ni sense fer cap pas fins el 2016.’
El calendari de Mas
‘Si el govern espanyol es nega en rodó a acceptar qualsevol via política i fa servir la legalitat com un fre, sempre tindrem un marc legal final, que seran unes eleccions’, ha dit Artur Mas a Catalunya Ràdio. Unes eleccions que tindrien caràcter plebiscitari, en què els partits prendrien posició, junts o per separat, respecte del sí o del no a l’estat propi. I aquestes eleccions es farien el 2016, al final de la legislatura.
‘Si no hi ha més remei, ho farem amb unes eleccions’
‘En unes eleccions plebiscitàries que fossin la consulta, junts o separats, hi hauria uns partits del sí i uns partits del no’, ha explicat Mas, que veu aquesta opció com ‘l’últim recurs que tenim’. Avisa que ‘significaria una confrontació total i oberta’ i que ‘ara el nostre capteniment és el diàleg, l’acord i el pacte perquè la consulta es faci d’acord amb les institucions de l’estat i el 2014’.
Les cinc vies possibles per a fer la consulta en el marc legal espanyol, tal com les enumera el Consell Assessor per a la Transició Nacional, són aquestes: el referèndum regulat i convocat per l’estat, la delegació de transferència de competències per part de l’estat, el referèndum previst en la llei catalana 4/2010, de consultes populars no referendàries, o fins i tot una reforma de la constitució espanyola.
Si el govern de Rajoy impedeix totes aquestes vies –i agafant de marge d’ací a final d’any per negociar la consulta–, el president de la Generalitat preveu unes eleccions plebiscitàries que es farien al final del mandat, el 2016. Tot i que tampoc no ha descartat pas un avançament electoral, Mas ha insistit que voldria deixar un marge de temps perquè s’arribés en aquesta convocatòria electoral amb una situació econòmica diferent, millor que no l’actual.
A parer seu, és important que Catalunya arribi a aquesta cita electoral amb una economia diferent, havent capgirat la situació ‘dramàtica’ actual i tornant a crear feina. Lligat amb això, ha defensat que s’arribi a aquest moment havent garantit també les polítiques de l’estat del benestar, és a dir, sense més retallades. I, finalment, havent pres un seguit de decisions per superar la desafecció de la ciutadania respecte a la política.
‘Aquestes tres coses són molt importants, tant com la consulta: capgirar l’economia, crear feina, garantir les polítiques del benestar i fer passos clars per a reinstaurar la confiança’, ha resumit.
D’una altra banda, Mas ha dit que Unió està compromesa amb CDC perquè es faci la consulta. I té clar que, un cop es convoqui, prendrà la posició que vulgui: ‘Una altra cosa és que cada partit polític prengui una posició, que serà una posició històrica. Unió des del principi sempre ha defensat el dret d’autodeterminació. Una altra cosa és com es planteja la independència del país.’