La ‘història’ de Wikileaks arriba al cinema

  • El film 'The Fifth State', criticat per Julian Assange i el portal de filtracions mateix, es pre-estrena al Festival de Toronto · També s'hi presenta 'La història de la meva mort', d'Albert Serra

VilaWeb
Redacció
05.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘És un atac de propaganda en massa contra WikiLeaks i els membres del meu equip.’ Són les paraules amb què Julian Assange, fundador del polèmic portal de filtracions, va descriure fa mesos el film ‘The Fifth State‘ (promocional), que repassa la seva història en format de film d’enjòlit i que es pre-estrena avui al Festival de Cinema de Toronto (Canadà). Dirigit per Bill Condon i protagonitzat pels actors Benedict Cumberbatch i Daniel Brühl, s’hi explica l’ascens i descens d’Assange i WikiLeaks, des de l’origen fins al filtratge de milers de documents classificats de la diplomàcia dels EUA el 2010.

El film, basat en el llibre ‘WikiLeaks per dins‘ de l’ex-col·laborador del portal Daniel Domscheit-Berg (entrevista a VilaWeb TV), detalla des dels primers passos de l’organització d’activistes (amb objectius com el banc suís Julius Baer, l’Església de la Cienciologia i la formació racista British National Party) fins la publicació de quasi 750.000 documents militars i diplomàtics de l’administració nord-americana, que ha derivat en la persecució d’Assange i el seu enclaustrament, des de fa un any, a l’ambaixada de l’Equador a Londres.

Durant la filmació de ‘The Fifth State’, Julian Assange ja va advertir que el film es tractava d’un ‘atac de propaganda en massa contra WikiLeaks’ i al juliol, amb la publicació del vídeo promocional oficial, WikiLeaks va piular a Twitter: ‘S’ha llançat el vídeo promocional de The Fifth State. Que no us enganyin. Fan creure que vam donar armes nuclears a l’Iran i que vam matar dues mil persones.’

El film es pre-estrena al 38è festival de Toronto, que s’ha convertit els últims anys en un gran esdeveniment en el camí cap als premis Oscar de Hollywood, i arribarà a les pantalles dels EUA el 18 d’octubre.

Albert Serra hi presenta ‘Història de la meva mort’

A banda el film sobre WikiLeaks, el dia de la inauguració del Festival de Cinema de Toronto també es projecta en primícia a l’Amèrica del Nord la darrera obra del cineasta banyolí Albert Serra, ‘Història de la meva mort‘ (2013, promocional), guanyadora l’agost passat del Lleopard d’Or del Festival Internacional de Cinema de Locarno (Suïssa). El film parteix dels mites de Giacomo Casanova i Dràcula i és protagonitzat pel poeta i gestor cultural Vicenç Altaió.

Informació relacionada:

Entrevista amb Daniel Domscheit-Berg: ‘Si em fan un heroi com Assange, plegaré de tot’ (7-4-2011)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any