03.09.2013 - 15:35
La comissió parlamentària pel dret a decidir ha aprovat aquest dimarts el pla de treball proposat per la presidenta del Parlament que inclou quatre sol·licituds de compareixença, les del “pares de la Constitució”, Miquel Roca Junyent, Miguel Herrero de Miñón i José Pérez Llorca, i la del president de l’Institut d’Estudis Autonòmics i del Consell Assesor per la Transició Nacional, Carles Viver Pi Sunyer. Precisament Pi Sunyer serà el primer compareixent el proper 16 de setembre. El PSC havia proposat que fos Artur Mas el primer compareixent de la comissió per donar comptes de les negociacions amb Madrid, però a la seva proposta només ha sumat la complicitat d’ICV-EUiA.
A més de les compareixences, els punts que han quedat aprovats remarquen els principals objectius de la comissió: “estudiar i impulsar les iniciatives polítiques i legislatives que el Parlament ha d’adoptar en relació al dret a decidir, i analitzar totes les alternatives per a poder fer-lo efectiu. Tot i això, els portaveus d’ICV-EUiA i de la CUP han defensat la necessitat de remarcar molt més el caràcter impulsor de la comissió. ERC i CiU han recordat que aquesta comissió parlamentària és una comissió d’estudi i que, per tant, l’impuls de les iniciatives no és una de les seves responsabilitats, tot i que les seves conclusions donin peu a què ho facin els grups parlamentaris.
Aquest dimarts s’ha aprovat tot just la primera fase del pla de treball, que tindrà una durada aproximada de tres mesos, segons ha comentat Núria de Gispert. Segons la mateixa presidenta de la comissió, en aquests primers mesos s’abordaran algunes de les compareixences “més rellevants”. La del president del Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN) serà la primera. Tot i que De Gispert ha reconegut que Pi-Sunyer ja s’ha explicat en diferents ocasions davant el Parlament, el darrer informe del CATN al voltant de les diferents vies per abordar el dret a decidir torna a oferir una bona oportunitat per escoltar-lo.
La de Pi-Sunyer, així com les dels tres pares de la Constitució que continuen vius, Roca, Pérez Llorca (en funció del seu estat de salut) i Herrero de Miñón han estat compareixences aprovades per assentiment, sense necessitat d’arribar a votar, a diferència de la del president de la Generalitat. El portaveu del PSC, Maurici Lucena, ha forçat la votació tot i conèixer el rebuig per part de la majoria parlamentària. Segons Lucena, Artur Mas hauria de donar explicacions al Parlament sobre l’estat de les negociacions amb el govern espanyol per convocar una consulta a Catalunya. “Volem saber quines reunions o mecanismes preveu per seguir donant compliment a la resolució del parlament que l’obliga a negociar amb el govern de l’Estat”, ha explicat
Per a ERC, els moviments de l’executiu estan clars. La diputada Gemma Calvet ha recordat que Mas ja ha enviat una carta a Mariano Rajoy reafirmant el seu compromís amb la consulta i la resposta de l’Estat marcarà quina és la predisposició a negociar des de Madrid. El president del grup parlamentari de CiU ha afegit que les negociacions amb l’Estat sempre requereixen una certa dosi de “discreció” i, per tant, ha desestimat la compareixença del president. ICV-EUiA és l’únic grup que ha donat suport als socialistes, mentre que la CUP ha decidit abstenir-se perquè no trobava arguments per defensar la compareixença de Mas per aquesta qüestió.
Les que sí han quedat aprovades són les compareixences de polítics i experts responsables dels processos de referèndum al Quebec i a Escòcia, que se sustentaran probablement a partir del mes d’octubre. La comissió també ha decidit reservar espai en el primer bloc de compareixences a representants de la societat civil, tot i que s’intentarà reduir al màxim el nombre d’intervencions atès que ja existeix un altre espai de participació per a les entitats: el Pacte Nacional pel dret a decidir. Hi haurà temps més endavant per escoltar també a representants d’institucions estatals i europees, com consellers permanents del Consell d’Estat i representants de la Unió Europea.
De la primera sessió de la comissió ha quedat clar que dues formacions, ICV-EUiA i PSC són partidàries de tramitar la petició de consulta a través del Congrés dels Diputats, a més de les negociacions amb el govern espanyol. Una via que CiU, ERC i la CUP no troben necessària si la resposta ha de ser la mateixa a les Corts Generals que a la Moncloa, tot i que no han descartat la possibilitat.
PPC i C’s absents
Les cadires reservades per als diputats de PPC i de C’s han quedat buides, de la mateixa manera que en la sessió constitutiva de la comissió el passat mes de juliol. Cap dels dos partits vol participar en un fòrum que consideren que només busca declarar la independència de Catalunya.