03.09.2013 - 06:00
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va assistir ahir a l’acte d’homenatge dels cent anys d’observacions meteorològiques de l’Observatori Fabra de Barcelona. Vila va felicitar els acadèmics responsables de l’Observatori Fabra per aquest centenari i va destacar la importància d’instruments d’estat com el Servei Meteorològic de Catalunya o la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, que ‘doten de coneixement les decisions polítiques’ i fan que ‘aquest país sigui reconegut pel seu compromís amb la ciència i el coneixement’. L’Observatori, dependent de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, es va inaugurar el mes d’abril del 1904.
De seguida ja es van instal·lar alguns instruments meteorològics al terrat de l’edifici, però no va ser fins el 1913 que es va formalitzar la secció meteorològica: es van adequar les instal·lacions segons les normatives i s’ampliaren i sistematitzaren les observacions. A partir d’aquell any ha funcionat sense interrupció fins a l’actualitat.
Sota les directrius d’Eduard Fontserè (que més tard fou director del Servei Meteorològic de Catalunya, 1921-1939), l’observació meteorològica va anar guanyant protagonisme i, fins i tot, es van idear instruments de gran precisió i inèdits en aquell moment, com ara el pluviògraf d’intensitats de Ramon Jardí, instal·lat des del 1927 i en ple funcionament actualment.
En dècades posteriors es va anar ampliant el nombre d’observacions, tres el dia a partir del 1982, i modernitzant l’instrumental. El Servei Meteorològic de Catalunya hi va instal·lar una estació meteorològica automàtica (EMA) el 1995, que enregistra amb una periodicitat de trenta minuts les mesures de tot un seguit variables meteorològiques.
La sèrie d’observacions meteorològiques de l’Observatori Fabra constitueix un referent de la climatologia a Catalunya i al sud d’Europa per uns quants motius: longevitat (cent anys), continuïtat (absència total de dies sense informació), resolució temporal (diària i subdiària), inalterabilitat de l’entorn (s’han fet sempre des del mateix punt) i ampli ventall de variables observades.
Per preservar el fruit del treball de tots aquests anys, el Servei Meteorològic de Catalunya acomplirà un projecte de recuperació i digitalització de les observacions preses durant el període 1904-1913, que permetrà d’ampliar i millorar el coneixement de la climatologia del país.
L’Observatori Fabra de Barcelona és situat a 412 metres d’altitud, al bell mig de la serra de Collserola.
Ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, anava acompanyat del delegat del govern a Barcelona, Fernando Brea, i del director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig.