L’Aragó reclama ara a Catalunya els frescos de Sixena exposats al MNAC

  • Mascarell recorda que les obres 'probablement no existirien' si no fos per les institucions catalanes

VilaWeb
VilaWeb
ACN
30.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de l’Aragó ha fet pública la reclamació a Catalunya dels frescos murals originaris de la sala capitular del monestir de Santa Maria de Sixena, que actualment són exposats al MNAC. Les pintures, que daten del segle XII, van ser traslladades a Barcelona després d’un incendi al monestir durant la guerra del 1936-1939 i l’Ajuntament de Barcelona les va restaurar.

L’executiu aragonès considera que aquestes pintures pertanyen a la congregació de l’ordre de Sant Joan de Jerusalem, propietària del monestir, i que se les van endur ‘sense cap títol jurídic de propietat’. Per tant, entén que són en situació de dipòsit al MNAC. El mes de juny l’ordre de Sant Joan de Jerusalem va cedir al govern de l’Aragó els drets perquè pogués demanar el lliurament de les pintures murals originàries de la sala capitular del monestir, amb l’objectiu de ‘defensar la integritat del patrimoni històric i cultural aragonès’.

Les pintures decoraven des del segle XII el monestir, però un incendi durant la guerra les va malmetre. L’àrea de Patrimoni de la Generalitat les va recuperar i les va portar a Barcelona, on van ser restaurades i, posteriorment, exposades al MNAC. El museu les té en dipòsit des de l’any 1940 i, des de 1960, són exposades com una de les grans obres mestres de la col·lecció del museu. 

Mascarell: ‘Probablement no existirien’

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assegurat que estudiarien a fons la reclamació que el govern aragonès ha fet dels frescos. Així mateix, ha dit que les obres reclamades ‘probablement no existirien’ si les institucions catalanes no haguessin vetllat per la seva conservació i restauració.

El conseller diu que la Generalitat donarà una resposta jurídica i política a la demanda, però ha avançat que, ‘des del punt de vista cultural i polític, el plantejament ha de partir del reconeixement a la tasca de la societat catalana (restauradors, conservadors, institucions, el MNAC)’ en favor de les obres. 

‘Estic segur que el primer que faran les institucions aragoneses és reconèixer la tasca important de la societat catalana’, ha dit Mascarell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any