Alemanya debat fórmules inusuals per a Catalunya dins la UE

  • Un estudi proposa usar l'exemple de Xipre 'a l'inrevés', per mantenir els drets dels catalans dins la UE

VilaWeb

Redacció

25.08.2013 - 15:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un estudi del politòleg alemany Kai-Olaf Lang, publicat per l’Institut Alemany de Política Exterior, proposa una fórmula inusual per a salvar el debat sobre si després de proclamar de forma unilateral la independència Catalunya formaria part de la Unió Europea o no. Segons Lang, la Unió Europea hauria de seguir el model de Xipre ‘a l’inrevés’. Això significaria que el nou estat català momentàniament no seria part de la Unió, però en canvi l’acquis comunitari, el conjunt de drets i deures dels ciutadans europeus, actualment en vigor, es continuaria aplicant a Catalunya, amb la qual cosa els ciutadans catalans mantindrien la ciutadania europea.

L’Institut Alemany de Política Exterior és una prestigiosa fundació privada independent que des de fa cinquanta anys assessora el govern i el parlament alemany en temes de política exterior, a través de la realització d’informes. El text de Kai-Olaf Lang ha estat publicat a la seva revista pública d’actualitat.

L’estudi creu que Espanya hauria de fer una oferta federal rotunda a Catalunya i que això possiblement podria aturar el procés d’independència, però es planteja també de forma oberta què passaria si l’estat és incapaç de fer-ho i, per tant, l’actual procés sobiranista acaba amb una declaració a l’estil de la de Kossove.

Segons Lang, l’exemple de Xipre pot servir. Tota l’illa forma part de la Unió Europea, però de fet el territori de la República Turca del Nord de Xipre queda exclòs de l’aplicació de les regles comunitàries. Oficialment, les lleis europees, l’acquis, estan en vigor també al nord de Xipre, però la Unió ha declarat que se’n suspengui l’aplicació fins que es donin les condicions adequades. En el cas català, la Unió declararia que l’acquis europeu és vigent a Catalunya encara que l’estat català estigués fora de les institucions europees mentre dura el procés d’adhesió.

L’acquis és la legislació acumulada, actes de llei i decisions dels tribunals que constitueix el cos de la legal de la Unió Europea. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem