Obama refreda les relacions amb l’exèrcit egipci

  • Suspèn els exercicis militars que els EUA havien de fer amb Egipte el mes que ve però manté l'ajuda econòmica a l'exèrcit

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.08.2013 - 17:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president nord-americà, Barack Obama, ha interromput les vacances per anunciar suspensió dels exercicis militars conjunts amb Egipte, previstos per al mes que ve. La causa de la decisió és la gran repressió que l’exèrcit ha exercit als islamistes i que ha causat una massacre amb més de cinc-cents morts. ‘La nostra cooperació tradicional no pot continuar mentre els civils són assassinats als carrers’, ha dit Obama, que ha instat la junta militar egípcia a posar fi al més aviat possible a l’estat d’emergència.

Tot amb tot, la Casa Blanca manté, però, la seva ajuda financera a l’exèrcit egipci, que l’any passat va arribar als 1.300 milions de dòlars. La declaració del president nord-americà arriba l’endemà que els principals diaris nord-americans, com el Washington Post o el New York Times, instessin Obama a cancel·lar l’ajuda a l’exèrcit egipci per no ser còmplices de la repressió.

Mentrestant, la repressió ja ha causat 525 morts, entre els quals dos periodistes, pel cap baix. Segons el ministeri de Sanitat, hi hagué 3.717 ferits. Els Germans Musulmans, però, avisen que els morts podrien arribar a ser milers i, desafiant el toc de queda, han convocat manifestacions per aquesta tarda, quan també hi ha previstos bona part dels funerals dels morts.

Tot plegat, en l’assalt ahir de l’exèrcit a les dues acampades de partidaris del president derrocat Mohammed Mursi. La majoria de víctimes es van fer en el desmantellament de l’acampada de la plaça de Rabea a Adauiya, que va ser destruïda (vegeu aquestes imatges impressionants de la massacre). Tot i la calma relativa d’aquest matí a Egipte, després de la primera nit amb el toc de queda, a la nit hi ha hagut incidents en diferents zones.

El Baradei, premi Nobel de la Pau, dimiteix com a vice-president

La repressió va ser tan sagnant, que Mohamed El Baradei, vice-president d’Egipte i premi Nobel de la Pau, va renunciar al càrrec. El Baradei va dir que s’oposava a les accions violentes. ‘Presento la dimissió del càrrec de vice-president i demano a Déu que preservi el nostre estimat Egipte de tot el mal, i que compleixi les esperances i aspiracions del poble’, va dir, en una carta al president interí d’Egipte, el qual va justificar l’acció policíaca minuts després dient que era l’única solució. El Baradei va afegir: ‘Els beneficiaris del que ha succeït són aquells que clamen per la violència, el terrorisme i els grups extremistes. Tal com sabeu, vaig veure que hi havia vies pacífiques per a acabar els enfrontaments entre la societat i que van ser proposades i acceptades perquè ens portessin cap al consens nacional.’ ‘Era difícil per a mi continuar suportant tanta responsabilitat per decisions amb les quals no estic d’acord i per les conseqüències que poden comportar. No puc suportar la responsabilitat de fer vessar sang’, va reblar.

Diversos testimonis expliquen que la policia va fer servir foc real per dispersar els manifestants, tot i que ho va negar. Sigui com sigui, el govern ha declarat l’estat d’emergència durant tot un mes i no es descarta que la tensió continuï pujant les pròximes hores.

Seguiment a la premsa internacional:

Al Jazeera: Egypt’s interim PM defends deadly crackdown

The Guardian: World outcry at deadly Egypt crackdown puts pressure on US to halt military aid

BBC: Cairo quiet after deadly crackdown


El setmanari The NewYorker ha publicat una sèrie de fotografies espectaculars fetes avui al Caire. Vegeu-ne una mostra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any