Rajoy: ‘No penso dimitir’

  • El president espanyol diu que no ha encobert un suposat culpable

VilaWeb
Redacció
01.08.2013 - 12:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Em vaig equivocar confiant en una persona inadequada, vaig cometre l’error de creure un fals innocent, però no el delicte d’encobrir un suposat culpable.’ El president espanyol, Mariano Rajoy, ha abordat d’aquesta manera el cas Bárcenas al parlament espanyol. Segons que ha dit, la compareixença tenia per objectiu de ‘desmentir les mentides, manipulacions i insinuacions malicioses’ d’alguns dirigents polítics i ‘frenar l’erosió de la imatge d’Espanya per part d’alguns’. ‘Em vaig equivocar confiant en Bárcenas, em va enganyar’, ha reconegut Rajoy. Però ha assegurat que no pensa pas dimitir ni tampoc convocar eleccions avançades. ‘No em penso declarar culpable perquè no ho sóc. No tinc constància que el meu partit s’hagi finançat il·legalment.’ ha assegurat en la darrera intervenció. 

Rajoy, que ha citat per primera vegada Bárcenas al parlament espanyol, ha admès finalment que es va equivocar. Ha dit que lamentava haver mantingut confiança en algú ‘que ara sabem que no en mereixia’. ‘Vaig donar crèdit a Bárcenas i me’n vaig refiar –ha afirmat–. Li vaig donar suport perquè vaig creure en la seva innocència fins al moment que, després de quatre anys d’investigacions, van arribar informacions de comptes no declarats a Suïssa, fet que implicava una deslleialtat cap al partit i constituïa un fet il·legal que no admetia dubtes.’

També ha lamentat que els socialistes espanyols consideressin que sabien la veritat sobre aquest cas i defensessin tan sols una veritat ‘que han fabricat’. Allò que reclamen, ha dit, és una ratificació de les seves idees: ‘Digui què digui, avui aquí reclamaran la meva dimissió.’ 

Ha justificat l’escepticisme anterior sobre la seva compareixença perquè, segons ell, portar al congrés ‘debats estèrils’ no ajuda la cambra ni la imatge exterior. Sí que ha admès que a hores d’ara els danys a la imatge d’Espanya i a la confiança dels ciutadans ja eren poca cosa ‘al costat del mal que es podria fer si no es donés una resposta completa de què passa’. 

No se sent amenaçat

Rajoy ha dit que no sentia el pes de cap amenaça ni de cap xantatge i que no havia comparegut pas perquè l’inquietés la moció de censura ‘irreflexiva, irrellevant i pueril’ que el PSOE havia anunciat. ‘Als qui presumeixen d’haver-me portat aquí, els diré que presumeixen gratuïtament perquè per mi una moció de censura mai no serà una amenaça, i no sento el pes de cap amenaça ni de cap xantatge.’

Els papers de Bárcenas són una ‘col·lecció de falsedats’

Rajoy ha volgut restar confiança a les actuacions del seu ex-tresorer i ha apuntat que els seus papers són ‘una imaginativa col·lecció de falsedats’ que la justícia posarà de manifest. Per ell, tot allò que diu Bárcenas és fals i de moment únicament s’ha provat l’existència dels comptes que tenia a Suïssa. 

Sigui com vulgui, ha enquadrat les afirmacions de Bárcenas en la seva estratègia de defensa, i ha recordat que l’ex-tresorer té ‘dret de mentir, amagar la veritat, negar els fets i transferir la seva culpa a uns altres’, a més ‘d’envoltar-se de circumloquis, inventar excuses, pretextos i justificacions’, i ‘canviar de versió tantes vegades com vulgui’.

Admet sobresous ‘com a tot arreu’, però diu que els va declarar

Així mateix, Rajoy ha assegurat que totes les acusacions de Bárcenas són falses, però ha admès per primera vegada que en el seu partit es van pagar sobresous i remuneracions complementàries per raó de càrrec, a més d’avançaments per despeses inherents al càrrec.

S’ha fet, segons Rajoy, ‘com a tot arreu’, però sempre en blanc i incloent-ho en la comptabilitat. ‘Declarar els ingressos privats a Hisenda ja és una responsabilitat individual, i d’això ni el senyor Bárcenas ni ningú que no sigui Hisenda no en sap res.’

Quant a ell, ha volgut deixar clar que sempre ha declarat tots els ingressos: ‘Les meves declaracions de renda i de patrimoni dels últims deu anys són a la vista de tothom i em sembla que tenen bastant més valor que una línia escrita al vol d’un paper rebregat.’

Nega finançament irregular del PP

Respecte del suposat finançament irregular del PP, Rajoy ha recordat que no li correspon a ell, sinó als jutges, d’establir la veritat: ‘Els jutges a Espanya són els qui decideixen si les imputacions són veraces o no.’ Ha dit que tenia plena confiança que la justícia demostraria que no hi havia hagut cap conducta il·lícita al seu partit.

‘No m’amenaci, senyor Rubalcaba’

Rajoy també ha llançat durs retrets al PSOE, que ha acusat de voler aprofitar la situació per desgastar el govern. ‘Em refereixo als qui aplaudeixen el patracol de papers i de fotocòpies, als qui transformen cada insinuació en acusacions, donen per bo, segur i provat tot allò que es publica i veuen delictes amb la mateixa facilitat amb què abans veien brots verds.’

Ha recomanat a Rubalcaba que no l’amenacés amb una moció de censura: ‘No s’amenaça amb els instruments de la constitució.’ A més, ha dit, no convé a la imatge exterior de l’estat en un moment en què cal finançament i es fan ‘sacrificis i reformes’. ‘Hi ha molt d’esforç i molt de patiment en joc.’

‘L’estat de dret no admet xantatges’

Al tram final del discurs, Rajoy ha tornat a deixar clar que malgrat la petició de dimissió del PSOE no té cap intenció de ‘modificar el seu camí’ –ni de bon tros abandonar la presidència– per les declaracions d’un encausat. ‘L’estat de dret no admet xantatges –ha dit–. No permetré que l’agenda d’un país que té reformes engegades la condicioni un encausat.’

‘No temo les declaracions de ningú’

Per això ha advertit que, digui què digui Bárcenas, no frenaria la seva acció de govern. ‘No temo les declaracions de ningú ni visc pendent d’aquestes declaracions. No hem interromput ni una sola tasca de govern ni res no ens ha distret.’

Pla de regeneració democràtica

Rajoy ha recordat el paquet de mesures que ja va anunciar al debat de política general i que formen ‘un autèntic pla de regeneració democràtica’ que inclourà una llei orgànica de control de l’activitat econòmica dels partits, una reforma de la llei orgànica del tribunal de comptes, una reforma de la llei de contractes del sector públic, una llei reguladora de les funcions públiques, una reforma del codi penal i una de la llei d’enjudiciament criminal.

Llarg periple cap a la compareixença

‘L’estat de dret no se sotmet a xantatge.’ Van ser les primeres paraules del president espanyol, després de la publicació dels anomenats papers de Bárcenas a la premsa. Rajoy va defugir tota mena d’explicacions sobre el contingut dels missatges i sobre la informació de la comptabilitat oculta del PP. La primera pregunta de la compareixença la va formular un periodista de l’ABC –mitjà que, enmig d’aquest escàndol, defensa Rajoy–, que va parlar del cas com si fos un xantatge al president espanyol. 

Segons que consta a l’escrit registrat pel secretari d’estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, Rajoy compareix per ‘informar sobre la situació econòmica i política a Espanya’. Serà un debat sense votacions ni propostes de resolució en què Rajoy disposarà de temps il·limitat i l’oposició tindrà dos torns de rèplica. 

Posada va escollir la data d’avui aplicant el reglament del congrés, que li atribueix la potestat d’adiar la compareixença del president espanyol quan aquest fa la sol·licitud en període extraordinari. 

El govern espanyol va fer la petició apel·lant a l’article 203 del reglament del congrés, que fixa el format del debat. Per tant, serà similar a les compareixences posteriors als consells europeus, és a dir, sense votació i amb temps il·limitat per al president.

Alfred Bosch demana als catalans què volen que demani a Rajoy

Amb l’etiqueta #preguntaRajoy es poden llegir les preguntes que desenes de catalans han fet arribar a Alfred Bosch perquè les formuli a Rajoy aquest matí. El diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va prometre que escolliria les més interessants. 

@AlfredBosch #preguntaRajoy. La gestoria ja li ha tornat la declaració d’hisenda per ensenyar-nos la?

— ilergeta (@ilergeta_rosell) July 31, 2013

#preguntarajoy si s’ha destinat a Catalunya el 55% dels policies graduats aquest any, es perque no en quedi per investigar el cas Barcenas?

— Lo Moscardot (@lo_moscardot) July 30, 2013

Compareixença al senat

Malgrat que la compareixença és davant el ple del congrés, es fa a l’hemicicle del senat, a causa de les obres de rehabilitació a l’edifici històric de la cambra baixa, que encara s’allargaran uns quants mesos i que ja van obligar a fer l’últim ple al senat.

Informació relacionada: 

Rajoy s’amaga i no pensa dimitir 15.07.2013

Rajoy trenca el pacte entre periodistes i dóna la paraula a l’ABC  15.07.2013

Bárcenas diu que va pagar en efectiu a Rajoy i Cospedal entre 2008 i 2010 15.07.2013

Editorial de Vicent Partal: I si cau Rajoy, això com ens afecta? 15.07.2013

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any