La Marca España, en mans d’un aristòcrata amb passat franquista

  • El germà de l'avi de Carlos Espinosa va acompanyar Franco en la trobada amb Hitler a Hendaia

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Josep Casulleras Nualart

26.07.2013 - 18:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’alt comissionat de la Marca España, Carlos Espinosa, ha hagut de demanar disculpes als catalans aquesta setmana per l’insult del seu número dos, Juan Carlos Gafo, que va escriure a Twitter: ‘Catalans de merda. No es mereixen res.’ I va dir que no hi havia cap sentiment anticatalanista en aquest projecte. Però el passat d’Espinosa, i els seus avantpassats més il·lustres, sí que tenen relació amb l’anticatalanisme, perquè tenen una estreta relació amb el franquisme. Ell fou funcionari en el ministeri de comerç del règim franquista. I el seu besoncle va acompanyar Franco en la trobada amb Hitler a Hendaia el 1940.

El compte de Twitter @hasbarats ha publicat avui tot un seguit de documents que permeten fer un apunt biogràfic força complet del màxim representant de la Marca España i identificar el caràcter filofranquista i militarista d’alguns dels seus avantpassats.

El nom complet de Carlos Espinosa és Carlos Espinosa de los Monteros y Bernaldo de Quirós. Des del 1985 és marquès de Valtierra, un títol que va heretar del seu pare, Francisco Javier Espinosa de los Monteros y Herreros de Tejada.

Amb la mort de Franco, Carlos Espinosa va continuar tenint càrrecs d’importància en l’àmbit de les relacions comercials internacionals, i el 1982 fou nomenat president d’Iberia i d’Aviaco. A final dels vuitanta fou nomenat conseller delegat de Mercedes-Benz a Espanya, i més endavant en fou el president. També va ser nomenat president de Daimler-Chrysler Espanya el 2004 i també fou designat conseller d’Inditex el 1997 i conseller d’Acciona. El juliol del 2012 fou designat alt comissionat del govern espanyol per a la Marca España. I, a més, és secretari de la Diputació Permanent i Consell de la Grandesa d’Espanya, que és l’organisme que aplega aquells que han rebut el títol de Grande de España, entre els quals hi ha Javier de Godó, el comte de Godó i editor de La Vanguardia.

El pare de Carlos Espinosa també era marquès de Valtierra, i el seu avi, Carlos Espinosa de los Monteros y Bermejillo, fou un militar que va arribar a ser capità de l’exèrcit espanyol durant la guerra contra el Marroc i que va tenir a les seves ordres Francisco Franco quan aquest era segon tinent.

Justament el germà de l’avi de Carlos Espinosa, Eugenio Espinosa de los Monteros, va tenir una relació molt estreta amb Franco. L’oncle avi de l’alt comissionat de la Marca España va ser un alt càrrec militar durant la guerra del 1936-39. Quan les tropes franquistes van ocupar Madrid, fou nomenat governador general de Madrid i entre el 1940 i 1941, ambaixador espanyol a Berlin, en ple nazisme i amb la Segona Guerra Mundial començada. Eugenio Espinosa de los Monteros va acompanyar Franco a Hendaia durany l’entrevista que va tenir amb Hitler l’octubre del 1940. Fins i tot apareix en una de les fotos més cèlebres d’aquella trobada, i que @hasbarats també ha difós per Twitter. En aquesta altra foto també se’l pot veure, assenyalat amb una fletxa, acompanyant alts càrrecs nazis, encapçalats per Himmler.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem