Francesc Boix és l’autor de les fotografies de la guerra del 1936-1939 del Fons Argelers

  • Boix va passar pel camp de concentració de Mauthausen i va participar en el judici de Nuremberg

VilaWeb

ACN

24.07.2013 - 14:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió de la Dignitat ha anunciat que el fotògraf Francesc Boix és l’autor de les fotografies del Fons Argelers de negatius de la guerra del 1936-1939, adquirits gràcies a una campanya de donacions.

De fet, les imatges de guerra que es conservaven en una caixa de fusta van ser fetes per Francesc Boix i les de Barcelona o pobles pròxims, que van ser conservades en dues caixes de llauna, van ser fetes pel seu pare Bartomeu Boix. Aquest fons fotogràfic, se’l va endur un soldat a la retirada per a preservar-lo i va restar amagat setanta anys fins que es va posar a la venda. Francesc Boix va passar pel camp de concentració de Mauthausen i va participar en el judici de Nuremberg.

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha explicat que van descobrir els autors a partir de la fotografia d’una parella, un capità i la seva promesa, que l’entitat va difondre al presentar el Fons Argelers. Una persona els va comunicar que la parella eren Ventura Pau i Montserrat Sureda. Així mateix, la familiar dels dos fotografiats Montserrat Pau va mostrar a la Comissió una còpia de la mateixa fotografia que tenia un text enganxat on deia que la foto havia estat feta el 2 de juny de 1938 a Vilanova de Meià pel fotògraf de la 30 divisió Francesc Boix. Una de les altres dades és que van descobrir qui era Maria Fabregat que treballava de secretaria a la guerra a les Joventuts Socialistes Unificades. ‘Ella encara està viva i ens va dir que per l’edifici voltava per aquella època un fotògraf que es deia Boix.’ 

Posteriorment van fer un estudi grafològic comparant la lletra de documents fets per Francesc Boix amb les lletres de les notes dels papers que embolcallaven molts dels negatius. El resultat va confirmar que les fotografies eren de Francesc Boix, però l’estudi també va concloure que la lletra de les fotografies de Barcelona de les caixes de llauna era d’una altra persona, més gran que tenia tres de familiaritat amb Francesc Boix. Posteriorment, van arriba a la conclusió que el fotògraf va ser Bartomeu Boix, el seu pare. 

‘Es completa la vida d’un compromís’

Cruanyes ha recalcat que ‘es completa una vida de compromís d’un noi molt jove que tenia quinze anys quan va esclatar la guerra i actua com a fotògraf des del primer dins de les Joventuts Socialistes Unificades i després a finals del 37 com a fotògraf de la 30 Brigada’. ‘Ës un fet important per al mateix Boix i dóna una dimensió diferent de les fotografies.’ 

El portaveu de la Comissió de la Dignitat ha dit que a partir d’ara acabaran de fer l’estudi del fons fotogràfic perquè es vol reconstruir l’ordre cronològic i identificar tots els llocs. Després es farà una exposició del fons per fer-ho públic i posteriorment es lliurarà el fons a l’Arxiu Nacional perquè ‘és un patrimoni de Catalunya’. Cruanyes ha indicat que l’exposició es mirarà de fer a Barcelona i també a Lleida perquè hi ha moltes fotografies del Front del Segre. ‘Esperem que volti molt.’ 

Francesc Boix va ésser conegut pel seu treball amb el fotògraf tortosí Antoni Garcia que van amagar molts negatius de les imatges preses al camp de concentració de Mauthausen que van servir per identificar els autors de l’holocaust en la declaració que va fer Boix al judici de Nuremberg.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem