La batalla dels cent quinze dies

VilaWeb
Redacció
25.07.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 25 de juliol de 1938, a un quart d’una de la matinada, l’exèrcit republicà va començar a creuar l’Ebre per uns quants passos entre Mequinensa i Amposta. A les terres del Matarranya, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre i la Terra Alta començava la batalla de l’Ebre, un fet bèl·lic decisiu (pdf) en el futur desenllaç de la guerra de 1936-1939. Setanta anys després del començament de la batalla de l’Ebre, en recordem els principals fets.Arran del replegament republicà al front d’Aragó l’hivern de 1937-1938, les tropes feixistes havien arribat a l’Ebre, on va quedar estabilitzat el front durant alguns mesos. Fins el 25 de juliol, quan l’exèrcit republicà va mobilitzar dos-cents mil soldats en una llarga ofensiva a l’altra banda del riu, en direcció a Gandesa, les serres de Pàndols i Cavalls, la Fatarella, Vilalba dels Arcs, la Pobla de Massaluca i Mequinensa. L’ofensiva per obrir-se pas entre tres-cents mil soldats feixistes va fracassar al cap de cent quinze dies, i va deixar al darrere cent trenta mil morts. Significava la retirada republicana, la posterior sortida de les Brigades Internacionals del país i, al capdavall, la victòria definitiva de Francisco Franco. Just setanta anys després del començament de la batalla de l’Ebre, en repassem els principals fets i espais per mitjà d’internet.

Dues grans webs centrades en els combats de 1938 són la del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, amb visita virtual al museu i un mapa d’espais històrics de la batalla, i la del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, que té previst obrir a la Terra Alta fins a vuit centres de referència sobre la batalla. Al juliol va obrir l’espai Hospitals de sang a Batea, i avui s’inaugura el Centre d’Interpretació 115 dies a Corbera d’Ebre, on s’explica des del punt de vista bèl·lic i polític els combats de 1938 a la zona. Corbera, val a dir, va ser un dels pobles més castigats aquells mesos.

I per tenir una visió en primera persona de la batalla, podem consultar els diaris personals de Domènec Piqué, Amadeu Serra o Ignacio Ortega.

En servidors de vídeo com YouTube hi ha força documentació gràfica de la batalla, des de reculls d’imatges fins a una presentació dels Espais de la Batalla de l’Ebre, passant per una recreació històrica del pas de l’Ebre, imatges en blanc i negre i en color, reportatges televisius, resums de la batalla i homenatges a les Brigades Internacionals.

La batalla de l’Ebre també es pot recrear amb videojocs. El 20 de novembre de 2007, per exemple, es va llançar Sombras de guerra, on el jugador pot triar bàndol i una dotzena de missions, entre les quals hi ha la de l’Ebre.

Enllaços
Webs relacionades a Nosaltres.cat: Batalla de l’Ebre, Brigades Internacionals i Guerra de 1936-1939.
Wikiloc: ruta ciclista per la batalla de l’Ebre.
Reportatges anteriors de VilaWeb Nit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem