23.07.2013 - 06:00
El president de les Balears, José Ramón Bauzá, va fer ahir una conferència conjunta amb el president espanyol, Mariano Rajoy, en què va posar en relleu que el govern balear havia estat el primer de posar punt final a un sistema d’immersió lingüística a les Illes. Bauzá va relacionar els mals resultats educatius amb la immersió. Recordà, així mateix, que les Illes Balears eren ‘a la cua educativa d’Espanya i d’Europa’ i que des de feia dècades tot el debat educatiu de les Balears havia recaigut exclusivament en la qüestió lingüística.
La conferència la va fer a Madrid, on fou presentat per Mariano Rajoy, amb l’assistència de la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, els ministres de Defensa, Foment, Sanitat, Agricultura i Ocupació, el president del congrés espanyol, Jesús Posada, i la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre.
El president va recordar que el setembre s’aplicaria per primera vegada el sistema ‘de tractament integral de llengües’, que liquida la immersió.
Segons Bauzá, aquesta modificació del sistema educatiu no va ser fruit només del PP, sinó de la majoria de la societat, ‘que és qui dóna suport al projecte polític que vam presentar’. Tot plegat, va dir, dóna ‘per primera vegada llibertat als pares per escollir la primera llengua vehicular de l’educació dels seus fills’, perquè ‘han de ser els pares que han d’escollir allò que considerin millor per als seus fills.’
La mesura, va afegir, ‘no resol tots els problemes de l’educació’, però serveix per a eixamplar ‘les llibertats de les persones’ i orientar l’educació ‘cap a la competitivitat dels nostres nens en un futur en què les nostres fronteres seran molt més enllà de les fronteres de la nostra comunitat i país i on hauran de competir amb nens de tot el món’. ‘Un sistema educatiu no pot tenir complexos ni mesures a curt termini”, va acabar dient.
La majoria escull el català
Bauzá va passar per alt en aquesta conferència una dada aclaparadora que el desmenteix: prop del 90% dels pares i mares d’alumnes prefereix el català a l’hora de matricular els fills a l’escola, si més no tenint en compte les dades de l’any passat.