Xiulada eixordadora a l’himne espanyol a l’obertura dels mundials de natació

  • El públic s'ha posat dret per escoltar els Segadors · Nedadors espanyols no paeixen la xiulada

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

19.07.2013 - 21:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’independentisme ha tingut una entrada forta a la natació catalana. Després que aquest dijous es presentés el col·lectiu ‘La natació catalana per la independència‘, avui s’ha fet una xiulada eixordadora a la cerimònia inaugural dels mundials a Barcelona. Desenes d’usuaris de Twitter que eren presents a l’acte han descrit la xiulada com a ‘immensa’, ‘monumental’, ‘fortíssima’… A més, bona part del públic assistent s’ha aixecat de la cadira per escoltar i cantar els Segadors.

La majoria de representants de la delegació espanyola en aquests mundials de natació són catalans. Entre els espanyols, n’hi va haver que no van pair la xiulada a l’himne d’Espanya, i ho van fer saber per Twitter amb força vehemència.

La waterpolista Andrea Blas:

La també jugadora de Waterpolo Patricia Herrera:

La nedadora Duane Da Rocha:

El nedador Aitor Martínez

Natació catalana per la independència

Més de set-cents homes i dones vinculats a la natació ja s’han adherit al manifest del col·lectiu ‘La natació catalana per la independència‘, presentat aquest dijous. Es tracta d’una iniciativa impulsada per quatre persones del món de la natació amb una inquietud comuna: la independència. Un d’aquests impulsors és Joan Masriera, director esportiu del CN Mataró, que explica a VilaWeb que van decidir de no desaprofitar una ocasió com aquesta per fer-se visibles, ‘no tan sols de cara al món de la natació i de l’esport català en general, sinó internacionalment’.

El col·lectiu és format per gent de la natació, el waterpolo, la natació sincronitzada, els salts, la natació en aigües obertes i els màsters. Hi ha una quarantena d’esportistes olímpics, un seguit de mundialistes, campions d’Espanya i de Catalunya, tècnics, àrbitres internacionals i directius. Amb tot, no hi ha cap esportista que participi en el campionat, explica Masriera. Tanmateix, recorda que els esportistes en actiu que són seleccionats tenen l’obligació de participar-hi per llei, i que no fer-ho pot tenir conseqüències com ara la pèrdua de beques. ‘Entenem –continua– que els entrenadors exigeixin la màxima concentració durant aquests dies i que els esportistes no se centrin en res més.’ Sigui com sigui, destaca la gran quantitat d’esportistes que s’han afegit a la iniciativa, ‘la primera que es fa des de l’esport català amb una contundència d’aquest nivell’. 

El col·lectiu fa públic que la natació catalana té problemes ‘derivats d’un problema més gran que pateix Catalunya com a nació, l’ofec polític i econòmic a què ens sotmet el govern espanyol’. En aquest sentit, diu que la natació manca de capacitat de finançament i que els recursos econòmics no es corresponen amb els èxits i el potencial organitzatiu i esportiu demostrats. 

Amb el suport de l’Assemblea Nacional Catalana i de la Plataforma Pro-seleccions Esportives Catalanes, el col·lectiu es presenta avui a les set del vespre a l’INEFC de Barcelona, en un acte on hi haurà, entre més, Santi Esteva, ex-nedador olímpic; Nani Guiu, entrenador del Sabadell i campió d’Europa; Jaume Moliner, àrbitre internacional de waterpolo als Jocs de Pequín; l’ex-olímpica Elisenda Pérez; i Sergi Pedrerol, waterpolista olímpic en quatre ocasions. 

Durant els campionats mundials, a més, el col·lectiu tindrà una parada per a explicar qui són i què fan. I ja es preparen per fer una cadena humana el 28 de juliol a l’avinguda de l’Estadi, davant les piscines Bernat Picornell, a les vuit del vespre. Una acció per a donar encara més visibilitat a la reivindicació del col·lectiu, coincidint amb el primer dia de les fases finals dels mundials. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem