11.07.2013 - 18:25
La declaració de sobirania del Parlament de Catalunya continuarà suspesa fins que el Tribunal Constitucional espanyol dicti la sentència. Una decisió que la majoria dels grups parlamentaris catalans ha criticat en considerar-la política i no pas jurídica. CiU, ERC, ICV–EUiA i la CUP han acusat el TC de ser una ‘cambra polititzada’ i han assegurat que les seves decisions no afectaran el full de ruta cap al dret de decidir. ‘El TC no pot jutjar la legitimitat democràtica del Parlament’; ‘no es pot suspendre la voluntat d’un poble’; ‘cap tribunal pot anar en contra de la llibertat d’expressió’; ‘ens diuen que 12 jutges estan per sobre de la sobirania popular’, són algunes de les frases dels seus portaveus al Parlament.
El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per unanimitat de mantenir la suspensió de la declaració de sobirania que el Parlament de Catalunya va aprovar el 23 de gener i que va ser objecte d’un recurs per part del govern espanyol, fet que implicava que el text deixava de tenir efecte durant cinc mesos. Segons els magistrats, la resolució ‘versa sobre una qüestió de gran transcendència constitucional’ amb molts interessos en joc, i per tant s’inclinen ‘a favor de la ratificació de la suspensió’. El TC es pronuncia abans dels cinc mesos en resposta a la petició del parlament, que sol·licitava l’aixecament immediat de la mesura.
A l’escrit que han fet públic aquest dijous, els magistrats justifiquen la decisió pel fet que la declaració de sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya són qüestions ‘d’una gran rellevància constitucional’. ‘Aquest fet és suficient’ segons el tribunal, per inclinar-se ‘en favor de la ratificació’ de la suspensió acordada ‘durant el temps indispensable per a la resolució de la impugnació interposada’.
D’aquesta manera, la suspensió ja no té un horitzó temporal de cinc mesos, com la que afecta de manera automàtica -sempre que l’estat ho sol·liciti expressament- qualsevol llei autonòmica que hagi estat recorreguda pel govern espanyol. En aquest cas, la declaració queda en suspensió fins que el tribunal resolgui el fons de la qüestió, és a dir, fins que emeti una sentència sobre el recurs i decideixi si la declaració s’ajusta o no a la legalitat espanyola.
De fet, la suspensió temporal de cinc mesos de la declaració de sobirania expirava el dia 8 d’agost, perquè malgrat que el TC no va admetre a tràmit el recurs del govern espanyol fins el 7 de maig, quan ho va fer va estipular a la seva providència que tenia efectes des del 8 de març, és a dir, des del dia en què el recurs de l’estat va entrar al registre del TC.
El TC actua ara -i no al final d’aquest període de cinc mesos- en resposta a les al·legacions del Parlament de Catalunya contra l’admissió a tràmit del recurs que va presentar el govern espanyol. Al seu escrit, la cambra catalana reclamava al TC que aixequés la suspensió i rebutgés la impugnació que demana el govern espanyol, ja que la declaració de sobirania ‘expressa una voluntat política sense efectes jurídics i es tracta d’una manifestació de llibertat d’expressió i de l’exercici del pluralisme polític’.
La decisió s’ha pres per unanimitat, i per tant amb el concurs dels quatre nous membres que van prendre possessió aquest mes de juny nomenats pel govern espanyol i pel CGPJ. També del magistrat català de tarannà progressista Juan Antonio Xiol, que la setmana passada va assegurar que aspirava que la resposta que el TC donarà al recurs del govern espanyol contra la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya fos ‘completa, si és possible unànime i sobretot integradora’.