11.07.2013 - 12:06
La màgica Sinera que Salvador Espriu va descriure en els seus poemes es va tornar cançó ahir al vespre. Coincidint amb la data del centenari del naixement del poeta, el poble d’acollida d’Espriu, Arenys de Mar, li va retre l’homenatge merescut amb un concert en què una dotzena d’artistes van musicat els seus versos i van recreat el món idíl·lic que ell havia construït al voltant d’Arenys. Lluís Danés, director de l’espectacle, ha cuidat fins a l’últim detall una posada en escena que combinava a la perfeccció sobre l’escenari natura, acròbates, músics, cantants, llum i color. Veus com les de Marina Rossell, Maria del Mar Bonet, Joan Colomo o Anna Roig van tornar a donar vida a Espriu.
Una banda de músics vestits d’un blanc impol·lut, sobre un escenari flotant en un llac improvisat al Parc de Lourdes d’Arenys de Mar. Làmpades penjant dels arbres i artistes apareixent del bosc per posar música als textos d’Espriu. Aquesta va ser l’escenografia triada per Lluís Danés per recrear la màgica Sinera del poeta en el centenari del seu naixement.
Silvia Bel, que va adoptar el paper de conductora del concert, trencava el gel amb un fragment de ‘Primera història d’Esther’. També vestida d’un blanc perfecte. Aquest er el color predominant durant l’espectacle i que només van trencar els vestuaris de Mònica Green, Marina Rossell i Maria del Mar Bonet. Precisament van ser les aparicions de les dues darreres les que es van endur les millors ovacions.
‘El cant del ocells’ de Marina Rossell, al poc de començar el concert, va protagonitzar el primer gran aplaudiment de la nit. L’aparició a l’escenari de Maria del Mar Bones va ser al tram final i amb ‘Sonet’ va fer aixecar el públic de les cadires. L’altre gran protagonista de la nit, l’arenyenc Dídac Rocher. Quan només s’intuïa la seva silueta entre els arbres, ja s’havia posat el públic local a la butxaca.
També van desfilatrper l’escenari Anna Roig, amb un text ferotge de ‘L’ós Nicolau’; Ivette Nadal, amb ‘Enllà del camí’, Roger Mas, amb ‘La princesa del Iang-Tse’ i ‘Perquè un dia torni la cançó a Sinera’; Joan Colomo, amb ‘Cançó de capvespre’; Gerard Quintana, amb ‘Barques de Paper’ i ‘Inici de càntic en el temple’; Dolo Beltran, amb ‘Cançó de Bressol’, o Rosa Pou, amb ‘Cançó d’Esperanceta Trinquis’.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va presidir l’acte acompanyat de desenes de càrrecs polítics, entre batlles, diputats i consellers. Poc abans de l’inici celebrava que tota una nova generació d’artistes, com alguns dels que han actuat aquest dimecres, ‘es tornin a retrobar amb tot allò que hi ha de força en la manera de fer i de pensar d’Espriu i es vinculi amb la seva poesia’.
Música i versos d’Espriu es van anar intercalant i conjugant amb números acrobàtics d’Íngrid Esperanza, que, penjada dels arbres, va acompanyar els cantants en alguns moments del concert. Tots ells van tornar a sortir a l’escenari per cloure el concert amb una interpretació conjunta de ‘He mirat aquesta terra’, la primera peça de l’espectacle que una hora abans havia sonat només amb la veu de Mònica Green.
Reivindicació independentista
Al final del concert, el públic va mostrar massivament cartells amb l’estelada a crits d’independència. Preguntat sobre si el d’aquest dimecres era un concert reivindicatiu, Mascarell ja havia comentat prèviament que homenatjar Espriu era ‘reivindicar la cultura catalana’ i ‘reafirmar-nos en les nostres conviccions, la manera d’entendre el passat i projectar-nos cap al futur’. ‘Espriu va viure uns anys enormement complicats i sempre va llençar un missatge de convicció.’