11.07.2013 - 06:00
La Societat Catalana Sociolingüística, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va fer pública ahir una declaració (pdf) per denunciar l’ofensiva política contra la llengua catalana per part d’Espanya. També va adreçada als organismes i societats científiques perquè traslladin aquests fets a la Unesco i al Consell d’Europa, amb l’objectiu que investiguin i, si escau, condemnin formalment unes actuacions que volen perjudicar la llengua catalana expressament i sostingudament. La declaració també reprova que s’incompleixin els tractats internacionals que obliguen a respectar la diversitat cultural i lingüística dels parlants de llengües minoritàries.
El manifest recorda que Espanya vulnera l’esperit dels drets fonamentals de diversitat cultural continguts en l’ordenament jurídic internacional i que actua contra la missió de la UNESCO de ‘crear condicions propícies per a un diàleg entre les civilitzacions, cultures i pobles fundat en el respecte dels valors comuns’.
També explica les polítiques de l’estat espanyol, i fa referència a la llei Wert i a les dels governs valencià i balear contra la llengua catalana. Del govern balear, en destaca que pressiona pares i professors per fer créixer l’ús del castellà a les aules i que ha eliminat el requisit del coneixement del català entre els funcionaris de l’administració. I del valencià, en denuncia que només atén el 25% de les peticions de les famílies que volen un ensenyament en català per als seus fills.
A més, recorda que l’executiu d’Alberto Fabra ha promogut durant anys la consideració del ‘valencià’ com a llengua separada del català i que no reconeix la titulació universitària de filologia catalana; i no passa per alt la denominació recent de LAPAO aplicada al català que es parla a la Franja de Ponent.
D’una altra banda, la Societat Catalana de Sociolingüística demana al comitè d’experts del Consell d’Europa que, vist que aviat es presentarà el quart informe sobre l’aplicació de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, estudiï meticulosament les polítiques dels governs autonòmics respecte el català.