Homenatge als veïns de la Ribera del 1714

  • L'artista Frederic Perers penja als balcons que envolten el Mercat del Born els cognoms de les famílies expulsades del barri ara fa tres-cents anys

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

10.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Algunes institucions catalanes ja han començat a explicar com commemoraran el tercer centenari dels fets del 1714, l’any vinent. La Generalitat i els ajuntaments de Barcelona, Cardona i Manresa ja han presentat els actes prevists, la majoria dels quals arrencaran l’Onze de Setembre. Un d’aquests actes, avançat, és La Ribera homenatja la Ribera, en què els veïns del barri de la Ribera de Barcelona homenatgen els antics habitants que en van ésser expulsats ara fa tres-cents anys. És una iniciativa personal, no institucional, de l’artista barceloní Frederic Perers, que va viure des del balcó de casa seva, al carrer de la Ribera, tot el procés d’excavacions de l’antic Mercat del Born.

‘És un projecte que vaig idear ara fa deu anys, com a veí. Arran del reportatge ‘El Born, un vincle amb el passat‘, emès per TV3 el 2003, vaig quedar garratibat pel drama que havia viscut la gent del barri el 1714: el 17% de la Barcelona de l’època fou enderrocada per imposició després del setge. És a dir, una cinquena part dels habitatges de tota la ciutat se’n van anar a terra, i la població expulsada del barri es calcula que fou de cinc mil habitants (la població de Girona o Vic d’aleshores), dels quals el 70% se’n van haver d’anar fora de la ciutat’, detalla Perers: ‘Que no se sabés prou aquell drama va ésser el detonant que em va empènyer a voler-lo explicar.’

I la manera d’explicar-lo, que es pot observar fins a mitjan setembre, ha consistit a penjar una setantena de lones gegants als balcons que envolten el mercat, amb els cognoms de les setanta-tres famílies que se sap que vivien a l’espai excavat del Born Centre Cultural, que obrirà la porta l’Onze de Setembre. ‘És un memorial participatiu i un homenatge del veïnat d’avui a una expulsió de veïns molt important a escala mundial, que tot i això no tenia ni placa commemorativa’, afegeix Perers. I recorda que tant ell com els veïns actuals dels carrers de la Ribera, Comercial, Fusina, plaça Comercial, passatge Mercantil i passeig del Born habiten les primeres cases construïdes després d’aquells enderrocaments forçosos, traumàtics i sense indemnització.

Més intervencions de Frederic Perers:

Patirmoni

Sempervivens

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem