Amb la independència, què passa amb la corrupció?

  • The Catalan Project explica en un vídeo els motius de la corrupció a l'estat espanyol i els models de països que no en tenen

VilaWeb

Redacció

02.07.2013 - 14:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La corrupció a l’estat espanyol i també al nostre país és un problema profund que sembla de mal resoldre. De fet, forma part de les principals preocupacions dels ciutadans segons les enquestes i és l’origen d’una part important de la desafecció política que vivim. Però si Catalunya esdevé un nou estat, què passa amb la corrupció? El grup The Catalan Project ho explica en el primer vídeo d’una sèrie de tres.

Tal com s’explica en el vídeo, hi ha tot d’estudis que indiquen que els països escandinaus són els menys corruptes. Però no perquè hi visquin persones més honrades, sinó perquè les lleis que hi ha posen moltes traves als corruptes. Per això, The Catalan Project afirma que la independència seria una oportunitat per a elaborar lleis semblants a les d’aquells països i fer, doncs, una societat menys corrupta.

VilaWeb ja va explicar en aquest informe els motius pels quals determinats països eren més corruptes que no uns altres, i en va identificar els factors.

Més vídeos de The Catalan Project

The Catalan Project ha fet vídeos semblants. La majoria, a partir de les conclusions de l’article ‘El dividend fiscal de la independència’, publicat el novembre passat per Xavier Sala i Martín, dins la Iniciativa Wilson, de la qual també fan part els catedràtics Pol Antràs, Carles Boix, Jordi Galí, Gerard Padró i Jaume Ventura.

Amb la independència, quants diners guanyaria Catalunya?

Amb la independència, què passa amb Europa?

Amb la independència, què passa amb les pensions?

Amb la independència, què passaria amb un boicot?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem