El govern britànic espia milions de correus i missatges de tot el món

  • L'agència d'intel·ligència britànica comparteix amb els EUA la informació que intervé a internet, segons The Guardian

VilaWeb
VilaWeb
EUROPA PRESS
21.06.2013 - 22:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Oficina de Comunicació del Govern (GCHQ) del Regne Unit, l’agència d’intel·ligència, ha tingut accés a les xarxes de comunicació de tot el món i ha emmagatzemat una gran quantitat d’informació procedent de correus electrònics, missatges de xarxes socials i trucades, amb l’objectiu de ‘controlar internet’, segons que ha revelat aquest divendres el diari ‘The Guardian‘.

El diari ha assegurat, a més, que l’agència del Regne Unit comparteix la informació que emmagatzema amb l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) nord-americana, segons els documents als quals ha tingut accés aquest diari, en els quals GCHQ assegura que pretén ‘controlar internet’ .

La GCHQ ha aconseguit introduir-se en els cables de fibra òptica de les connexions mundials i emmagatzema durant trenta dies la informació que descarrega. Aquestes operacions, que reben el nom de Tempora, es duen a terme des de fa un any i mig.

L’agència és capaç de registrar trucades, publicacions a Facebook i l’historial d’un usuari, per més que no tingui autorització judicial expressa que permeti espiar una persona en concret. Aquests documents han estat facilitats per l’ex-agent d’intel·ligència nord-americà Edward Snowden.

La GCHQ va començar aquest programa el 2010, quan va aconseguir controlar les comunicacions als Estats Units, Regne Unit, Canadà, Austràlia i Nova Zelanda. Segons els documents, l’Oficina “aconseguia més metadata que la NSA”, en referència a les dades sobre comunicacions sense precisar el seu contingut, tot i que segons els informes dels 850.000 empleats de l’agència nord-americana tenen accés a aquestes dades.

Els informes fan referència al fet que algunes companyies podrien estar col·laborant amb aquest sistema, tot i que manté els seus noms en secret i els esmenta com a “equips de relacions sensibles”, mentre que alguns treballadors que faciliten informació se’ls presenta com a “fonts especials” que “no tenen cap opció’ a l’hora de negar-se a col·laborar.

Una font citada per ‘The Guardian’ ha explicat que “no comproven cada gra de palla”. “Si hi ha la impressió que llegim milions de correus, no ho fem. La intenció del programa no és vigilar el trànsit al Regne Unit”, ha assegurat aquesta font, que ha afegit que només comproven connexions quan hi ha evidències de ‘terrorisme o crim organitzat’.

Segons l’organisme, aquestes operacions han permès empresonar a diversos sospitosos que suposadament preparaven atacs al Regne Unit, com ara cinc persones que pretenien fer un atemptat a l’aeroport de Luton o l’arrest de tres sospitosos més a Londres que podrien haver perpetrat un atac als Jocs Olímpics de 2012 a Londres.

Sobre la legalitat d’aquest procés, l’assessoria legal GCHQ defensa que apliquen lleis que permeten el procés, encara que una norma de 2000 obliga que aquestes operacions hagin d’estar autoritzades pel Ministeri de l’Interior o d’Exteriors, encara que un dels punts de la legislació permet que es realitzin aquests punxades massius si el servidor és fora del país.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem