20.06.2013 - 11:08
L’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat (estudi, en pdf) confirma que ERC superaria CiU en les eleccions catalanes. Les dades que ofereix el baròmetre són aquestes: ERC (38-39), CiU (35-37), PSC (16), PP (13-14), ICV (13-14 ), C’s (12), CUP (6). Amb aquests resultats, hi hauria una gran majoria sobiranista al parlament, amb més de dos terços dels diputats. La suma de ERC, CiU, ICV i la CUP faria entre 92 i 96 diputats; la del PSC, PP i Ciutadans, entre 41 i 42.
Ara mateix el repartiment d’escons del parlament és el següent: CiU té 50 diputats; ERC, 21; PSC, 20; PP, 19; ICV-EUiA, 13; C’s, 6 i CUP, 3.
El suport a la independència creix
El sondatge del CEO, com és habitual, també pregunta als ciutadans sobre el sentit del vot si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya. I el resultat diu que el suport a la independència creix respecte el febrer d’enguany. Si aleshores el vot ‘Sí’ era un 54,7%, ara seria del 55,6%, gairebé un punt més que fa quatre mesos i 4,5 punts més que ara fa un any. El ‘No’ seria avui el 23,4%, havent guanyat 2,7 punts més que fa quatre mesos (20,7%) i 2,3 punts més que fa un any. Si tant el sí com el no han guanya pes des de l’últim baròmetre, la quantitat de gent que diu que s’abstindria ha disminuït: ara representaria un 15,3%, respecte del 17% del febrer. Hi ha un 3,8% que no sap què faria, i un 1,3% que no contesta. Amb aquestes dades es pot considerar que la participació rondaria el 80%.
La projecció del resultat del referèndum
Agafant les dades que ofereix el CEO, tenint en compte que la participació seria aproximadament del 79%, el resultat seria de 70,38% dels vots a favor de la independència, i un 29,62% en contra. En aquest càlcul descartem el 5,7% dels enquestats que diuen que no saben què farien, que no contesten o que són classificats en la categoria ‘altres’.
Baixen els partidaris del federalisme
El baròmetre també pregunta per quin estatus vol per a Catalunya. Un 47% vol que sigui un estat independent; un 22,8%, una comunitat autònoma d’Espanya; un 21,2%, un estat federal i un 4,6%, una regió d’Espanya.
Informació relacionada: On són els federalistes?
Les preocupacions
Les principals preocupacions dels catalans són, segons l’enquesta, i per aquest ordre, la desocupació i la precarietat laboral; el funcionament de l’economia; la insatisfacció amb la política i les relacions Catalunya-Espanya, i a més distància el sistema de finançament de Catalunya, la sanitat, la millora de polítiques socials i l’educació, a cultura i la investigació, entre més.