18.06.2013 - 12:49
‘Ara treballem a fons per no haver de lamentar danys personals’, explica el batlle de Viella Àlex Moga en declaracions a VilaWeb. Encara no gosa fer una previsió dels danys causats, però fa notar que ja són molts, tenint en compte que s’han inundat habitatges, la zona industrial i que alguns càmpings han perdut bungalows. Explica, això sí, que tots els esforços es centren ara a evitar que el riu Nere, que passa pel centre de la ciutat no es desbordi. Si això passés, diu, ‘el problemes es multiplicarien per mil’ i la quantitat de persones que caldria evacuar seria molt major. Per ara, l’Ajuntament fa un recompte de totes les places d’hotel disponibles per si arribés el cas que s’hagués de desallotjar més gent.
—Quina és la situació a Viella?
—La siutació és molt complicada. Tenim la Garona totalment desbordada, la zona insutrial del tot inundada i hi ha parts de la ciutat que no tenen ni aigua corrent ni electricitat.
—I la Vall d’Aran està incomunicada tant pel nord com pel sud…
—Sí, hem de ser més eficaços que mai perquè ho hem de fer nosaltres. No ens pot ajudar ningú de fora perquè tots els accessos són tancats. I tenim l’orografia que tenim. Hi ha molta gent que truca per posar-se a disposició de l’ajuntament per ajudar a fer el que calgui.
—La previsió de pluja fa pensar que la siutació continuarà empitjorant…
—Sí, la situació es complicarà encara més i per això hem de ser molt eficaços. Ara centrem els esforços a evitar que es desbordi el riu Nere, que és un afluent de la Garona i que, aquest sí, passa per dins de Viella. Cal que ens centrem al riu Nere, perquè si es desborda els problemes es multiplicaran per mil. Caldria desallotjar milers de ciutadans i hi podria haver danys materials molt més greus. Ja prenem mesures per evitar que passi.
—I és possible que passi? Quines mesures?
—Esperem que no passi. Confio que no passi i fem tots els possibles perquè no passi. A més d’avisar i d’informar en tot moment la població, bàsicament s’estan aplicant tres mesures: la primera, netejant i obrint el llit del riu amb excavadores perquè pugui portar més cabal; la segona, reforçant amb boles de roca massissa les bases de les cases. Són unes boles que eviten que l’aigua que baixa pel riu impacti contra els fonaments; i tercera, tenim molts efectius treballant en aquest fronts i també tenim un equip de professionals preparat per actuar de manera instantània per a qualsevol emergència.
—Havia passat mai una situació com aquesta?
—Sí, ja havia passat l’any 1982. En aquella ocasió el Nere es va desbordar i l’aigua es va endur unes quantes cases. Va ser un desastre. L’aigua va erosionar els fonaments de diverses cases que van acabar caient. Per això ara els reforcem amb grans pedres massisses. Aquest és nostre objectiu principal en aquests moments. Cal dir que des del s’ha fet bona feina i la vall s’ha preparat arran del que va passar el 1982, però aquesta vegada ens ha agafat desprevinguts.
—No hi va haver avisos part de ningú?
—Hi havia previsió de pluja i ja fa dies que les lleres dels rius anaven pujant, però ningú no s’esperava que ho fessin d’aquesta manera tan ràpida.