18.06.2013 - 06:00
En les eleccions europees de l’any que ve podria haver-hi una coalició nacionalista d’espectre més ampli que no pas fa cinc anys. Podrien acabar conformant-la ERC, Compromís i PSM, juntament amb el PNB, el BNG i la Chunta Aragonesista, entre més. Representants d’aquestes formacions es reuneixen avui a Madrid per temptejar aquesta possibilitat. Però hi ha elements que fan dubtar de la participació d’ERC i de Compromís: en el primer cas, perquè l’evolució del procés polític a Catalunya podria precipitar un acord ERC-CDC, i fins i tot ICV; en el segon, per la pressió d’IPV de fer coalició amb Equo.
La reunió dels partits que formen part de l’Europa dels Pobles (el nom de la coalició que es va presentar el 2009 i que es va integrar a l’Aliança Lliure Europea-Verds) servirà per prendre el pols de cadascuna de les formacions i temptejar les possibilitats d’acord. ERC treballa, ara per ara, com a primera opció, en la repetició de la coalició de fa cinc anys, amb la incorporació aquesta vegada de Compromís i també del PSM, que el 2009 va demanar el vot per aquesta coalició des de fora, sense prendre-hi part.
Això no obstant, els republicans encara no tanquen la porta a fer algun altre pacte amb forces del Principat si el govern espanyol continua barrant el pas a la consulta i fins i tot si intensifica la pressió contra el procés d’autodeterminació. En aquest cas, ERC pensa que seria possible, o desitjable, una coalició de les formacions polítiques catalanes favorables al dret de decidir, començant per CiU. La proposta d’una candidatura conjunta de les formacions catalanistes, ja la va fer setmanes enrere la Nova Esquerra de l’ex-conseller Ernest Maragall, però fou desestimada de seguida per ICV, que considera que una candidatura conjunta amb ERC seria un engany: ‘Una cortina de fum per tapar les vergonyes de CiU i de la seva aliança de govern amb ERC.’
Dins de CDC hi ha hagut veus que s’han mostrat favorables a un pacte amb ERC per a les europees, com és el cas de l’eurodiputat Ramon Tremosa, que va arribar a defensar la proposta de coalició conjunta. Hi ha sectors de Convergència partidaris de presentar-se a aquests comicis sense Unió Democràtica de Catalunya, en un moment de tensió entre els socis de federació sobre el full de ruta del procés sobiranista. En aquest moment, però, el pacte més plausible de la federació seria amb el PNB, Coalició Canària, el Partit Andalusista i Convergència de la Franja; aquí no hi hauria, a diferència del 2009, el Bloc Nacionalista Valencià.
La intenció del Bloc
El Bloc s’ha incorporat recentment a l’Aliança Lliure Europea, de la qual formen part partits independentistes i autonomistes de la UE. És el tercer partit del país que en forma part, a més d’ERC i el PSM. Això reforça la voluntat del Bloc de contribuir a una candidatura europea nítidament nacionalista. De fet, dissabte el Bloc farà un consell nacional en què es fixarà la posició definitiva del partit en relació amb les eleccions europees. I ho farà tenint en compte un informe elaborat a proposta de la militància en què s’aposta per a subscriure els principis polítics de l’ALE.
Això faria que el Bloc acabés formant part de la coalició l’Europa dels Pobles, juntament amb ERC, el BNG (que encara no té clara la decisió), Amaiur i el PSM, entre més. O bé, si finalment ERC formés part d’una altra coalició amb partits del Principat, que Compromís acabés tenint un pes més destacat en les llistes d’una Europa dels Pobles reformulada.
El Bloc, Iniciativa del Poble Valencià i Els Verds Esquerra Ecologista van pactar que, com a integrants de la coalició Compromís, prendrien una posició comuna sobre les eleccions europees. El Bloc vol marcar la posició en primer lloc, amb l’aposta de l’Europa dels Pobles. Hauran de dirimir les diferències que hi pugui haver amb Iniciativa, on hi ha sectors que defensen un acord amb Equo a nivell estatal, tal com van fer a les últimes eleccions espanyoles.
L’opció d’Equo també era considerada per part d’Iniciativa per Catalunya-Verds, que últimament ha aproximat posicions amb Izquierda Unida, sobretot en la defensa del dret de decidir. Això podria fer que finalment ICV-EUiA repetissin la coalició que van subscriure el 2009.