11.06.2013 - 20:14
Escòcia hauria de compartir amb la resta del Regne Unit el sistema de pensions durant un període d’almenys 5 anys després de la independència, segons l’informe (PDF) d’un grup d’experts encarregat pel propi govern escocès. El text diu que caldria un ‘període acordat de transició’ per garantir el pagament de les pensions arreu de la Gran Bretanya. ‘Separar immediatament els serveis representaria un risc greu per la continuïtat dels pagaments tant d’Escòcia com d’Anglaterra, i per tant un repte pel govern de l’Escòcia independent i pel britànic’, diuen els experts. I és que, avisen, a Escòcia es gestionen els pagaments a milions de britànics d’arreu del Regne Unit.
El govern escocès segueix amb la seva política de publicar informes sobre les conseqüències de la independència. Aquest dimarts ha sortit a la llum el text d’un grup d’experts als qui Alex Salmond va encarregar que valoressin els costos i la gestió del sistema de pensions d’una Escòcia independent.
La principal conclusió del ‘Expert Working Group on Welfare’ és que la ‘forta dependència’ entre Londres i Edimburg en matèria de benestar social obligarà a compartir durant un període de transició el mateix model. Això significaria que l’endemà de la independència els escocesos seguirien cobrant les mateixes pensions de sempre, i que durant els anys següents els governs escocès i britànic haurien d’iniciar una transició que es podria allargar fins passat el 2020.
Els experts assenyalen, en particular, que Escòcia ja disposa dels serveis necessaris per processar les seves pensions, però que alhora gestiona les de milions de ciutadans de la resta del Regne Unit. ‘Escòcia ofereix un ampli ventall de serveis a Anglaterra. Alguns d’aquests serveis són significatius, i impliquen a milions més que no pas a milers de beneficiaris’, destaquen.
En aquest sentit, avisen que una separació immediata dels models afectaria negativament a Anglaterra i Escòcia. Els dos governs, però, es van comprometre en l’Acord d’Edimburg a cooperar i treballar amb bona fe pels seus interessos fos quin fos el resultat del referèndum, el que implicaria que hi hauria d’haver voluntat de negociar un model transitori com el proposat.
Valoració positiva d’Sturgeon
La vice-primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha valorat positivament els resultats de l’informe, assegurant que ofereix calma als ciutadans que volen garanties que seguiran cobrant la seva pensió l’endemà de la independència. ‘L’informe constata que gairebé tots els pagaments a la gent d’Escòcia, incloses les pensions, s’administren des de diverses localitzacions dins d’Escòcia. En altres paraules, la infraestructura del nostre sistema de benestar social ja existeix’, ha destacat. Segons recorda, ‘milions de persones a Anglaterra reben ajudes que s’administren des d’Escòcia’ i, per tant, ‘un període d’administració compartida té sentit’.
La vice-primera ministra, però, ha remarcat que un hipotètic govern escocès voldria tenir la seva pròpia política social -una possibilitat que podria entrar en conflicte amb la gestió compartida transitòria del sistema de pensions, segons els seus crítics. ‘Tinc molt clar que un període de transició compartit només interessaria a Escòcia si ens permetés, des del dia u de la independència, fer front a les injustícies de l’actual model i treballar per un sistema que reflectís millor les necessitats d’Escòcia i les seves circumstàncies’, ha indicat. Això implicaria, per exemple, retira mesures britàniques que el govern escocès considera injustes, com l’anomenada ‘bedroom tax’, que implica una reducció de les ajudes per habitatge a les persones en allotjaments socials on hi ha habitacions lliures.
El ministre britànic d’Afers Escocesos, Michael Moore, ha carregat contra Sturgeon, assegurant que els informes d’Edimburg ‘només plantegen dubtes quan haurien de donar respostes’. ‘El govern escocès vol l’impossible. Volen marxar del Regne Unit i mantenir el sistema de benestar social del Regne Unit. Però només el volen mantenir si poden insistir en canvis de política immediats’, ha criticat.
El govern escocès preveu publicar el seu llibre blanc sobre la independència a la tardor. El document podria incloure més informació sobre el futur model de pensions, tot i que la pròpia Sturgeon ja ha avisat que el sistema concret serà difícil de definir amb detall abans del referèndum, previst pel setembre del 2014. Edimburg ja ha encarregat, però, un segon informe sobre les pensions, que es podria publicar poc abans de l’inici de la campanya electoral per la consulta.