La beca Segimon Serrallonga 2013 serà per a Noemí Barrera

  • Farà un treball sobre l’enciclopedisme medieval a la Universitat de Lovaina

VilaWeb
Redacció
11.06.2013 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Noemí Barrera Gómez, doctorant en Filosofia per la Universitat de Barcelona, va ser proclamada, dissabte passat, guanyadora de la sisena edició de la Beca Segimon Serrallonga d’ampliació d’estudis a l’estranger. La seva proposta es per cursar estudis per completar el seu projecte ‘El món espiritual a la cosmovisió occidental a través de l’enciclopedisme de la Baixa Edat Mitjana’, a la Université Catholique de Louvain (Bèlgica).

L’acte de proclamació del veredicte i de lliurament del premi va tenir lloc, dissabte passat al migdia, a la sala de plens de la Casa de la Vila, en presència de les autoritats locals, del rector de la UVic, Jordi Montaña, i dels membres de la Comissió de Selecció, formada per Santi Vivet, alcalde de Torelló, en qualitat de president; Núria Güell, regidora de Cultura, com a secretària; Joan Manuel del Pozo, doctor en Filosofia i professor de la UdG; Rosa Sayós, filòloga i professora de la UB; Miquel Pérez, doctor en Història de l’Art i professor de la UVic; Montserrat Bacardí, doctora en filologia i professora de la UAB; i Joaquim Albareda, historiador i professor de la UPF.

La Comissió ha valorat i seleccionat, entre els 19 projectes presentats, el de Noemí Barrera, de Cornellà, pel seu “excel·lent currículum personal, per la solvència metodològica i l’interès del seu singular objecte d’estudi –l’enciclopedisme medieval- i per la contribució que aquest estudi pot fer al projecte més ampli de recerca en què s’insereix: l’anomenada filosofia de la ment, una de les àrees de més interessant desenvolupament del pensament contemporani”. Es dóna circumstància que la guanyadora ampliarà els seus estudis a la mateixa universitat, la Université Catholique de Louvain, on mig segle enrere, Segimon Serrallonga es va llicenciar en Filologia Clàssica.

D’altra banda, la Comissió va fer extensiva la seva felicitació a totes les persones que han optat a la Beca, deixant constància “de la diversitat dels projectes i universitats de procedència, així com de l’alt nivell de les propostes que s’han presentat”.

La beca Segimon Serrallonga, creada l’any 2006, es dedica a projectes d’ampliació d’estudis superiors a l’estranger en les àrees d’Humanitats, Arts, Ciències Socials i Ciències de l’Educació. La seva dotació és de 8.000 € i va destinada a cobrir el desplaçament, la matrícula i les despeses d’instal·lació, allotjament i manutenció. En l’organització d’aquesta iniciativa, l’Ajuntament compta amb la col·laboració de la Xarxa Vives d’Universitats i de l’Aula Segimon Serrallonga de la UVic, en tasques d’assessorament i difusió.

Els guanyadors de les cinc edicions precedents han estat: en la convocatòria 2012-2013, Anna Ortín per un projecte d’estudis de Master en filosofia centrat en la Modernitat i en les tècniques de la filosofia analítica, amb accent en qüestions d’identitat, ment, epistemologia i metafísica, per cursar-lo a la Master of Science in Philosophy de la University of Edinburgh. En la convocatòria 2011-2012, Lucía Paula Moreno, amb un Màster en Belles Arts ‘Investigació, producció i perfeccionament del treball artístic’, cursat a la Master of Fine Arts, The Dutch Art Institute (DAI) ArtEZ dels Països Baixos. La convocatòria 2010-2011, va distingir Alexis Bastardas amb un projecte sobre ‘El lideratge educatiu’, cursat al Master Phil en Educació de la Universitat de Cambridge (Regne Unit). En la convocatòria 2009-2010 hi va haver dos projectes guanyadors: el d’Anna Pons amb un projecte de Màster en Economia i Polítiques Públiques a la Master in Economics and Public Policy- Sciences Po (coord.), École Polytechnique, ENSAE de París (França). I el de Judit Bardolet, sobre un Màster Orchestral Violin Training a la Guildhall School of Music de Londres (Regne Unit). Finalment, en la convocatòria 2008-2009, va guanyar Josep Soler, amb un projecte sobre ‘Llengües locals i llengües globals. Estònia i Catalunya. Comparació des d’una perspectiva ecolingüística de les dinàmiques de les llengües i les ideologies dels seus parlants’, a l’Anthropological Methods de la Universitat de Tallin (Estònia).

 

Segimon Serrallonga

Segimon Serrallonga i Morer (1930-2002) és autor d’una obra de reconeguda vàlua artística i profunda qualitat humana en els vessants de la poesia, l’assaig i la traducció. Format al Seminari de Vic, va ampliar els estudis a la Universitat Catòlica de Lovaina, a Bèlgica, on es va llicenciar en Filologia Clàssica. Posteriorment va obtenir la llicenciatura de Filologia Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona. Compromès amb el seu país i amb la causa de la justícia i la llibertat, va participar activament en la lluita antifranquista i va ser membre fundador de l’Assemblea de Catalunya. Des del 1977 fins a la seva mort, va dedicar-se a la docència universitària, primerament a l’Escola de Mestres Balmes i després a la Universitat de Vic, en la qual va exercir també els càrrecs de responsable literari de l’Editorial Eumo i de director de la Biblioteca.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem