Deu mil signatures contra la llei de llengües de l’Aragó

  • Les ha recollides un grup de lectors de Jesús Moncada, i avui les lliuren a la batllessa de Mequinensa

VilaWeb

Redacció

09.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Teatre del Cercle de la vila de Gràcia de Barcelona acull avui l’obra ‘D’un temps, d’un poble’, basada en textos de l’escriptor Jesús Moncada. A l’acte hi assisteix la batllessa de Mequinensa, Magda Gòdia, i els lectors de Jesús Moncada ho aprofitaran per fer-li lliurament de les deu mil signatures que han recollit aquestes últimes setmanes contra la llei de llengües de l’Aragó, que menysprea el català i l’aragonès i fins i tot els nega el nom. 

Amb el manifest ‘Reivindiquem el català de Jesús Moncada, no a LAPAO‘, aquest grup de lectors de l’escriptor de Mequinensa han arreplegat deu mil signatures en defensa del català i contra ‘la ignominiosa llei que promou la fragmentació de la llengua’. El manifest avisa que la LAPAO ‘no és només un insult per als parlants de la llengua catalana’ sinó també ‘una estratègia de desmembrament d’una realitat cultural que ens uneix arreu dels territoris de parla comuna’. Alerta del genocidi cultural, que ‘atempta contra la literatura, esbiaixant un cànon literari comú’, i recorda que Jesús Moncada ‘ha aportat al cànon literari català una gran diversitat de mots i d’expressions del català occidental, per la qual cosa ha enriquit el vocabulari i ha creat lligams entre els territoris de parla catalana que, sistemàticament, s’intenta de trencar’. 

Justament la batllessa de Mequinensa ha encapçalat la rebel·lió dels municipis de la Franja de Ponent, que juntament amb lingüistes, experts i els tres consells comarcals, van signar la setmana passada la Declaració de Mequinensa, com a continuïtat de la que fa trenta anys va aconseguir promoure l’ensenyament del català a les escoles de la Franja. Aquest nou acord en defensa del català i contra la denominació de LAPAO, l’han subscrit batlles i regidors de partits com el PSOE, la Chunta Aragonesista, el Partit Aragonés, Convergència Democràtica de la Franja i un del PP. Aquests batlles portaran la llei de llengües de l’Aragó a la justícia. Demanen la derogació de la llei i reclamen la continuïtat de l’ensenyament del català.

La Diputació d’Osca ha estat la darrera institució a manifestar-se oficialment contra la llei de llengües de l’Aragó. Ho feia aquesta setmana, amb l’aprovació d’una moció en què es demanava que es derogués la llei, que a més de suposar ‘un ridícul històric’, pot generar problemes a l’hora de convalidar el català per estudiar o treballar a Catalunya.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem