Duran vol aturar la consulta si el PSC i ICV se’n desmarquen

  • Diu que Catalunya no pot ser independent 'd'un dia per l'altre'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.06.2013 - 12:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Josep Antoni Duran i Lleida diu que s’ha d’aturar el procés cap a la independència si el PSC i ICV-EUiA se’n desmarquen. En la carta-web setmanal, Duran escriu que Catalunya no pot ser independent ‘d’un dia per l’altre’ i que no es pot ‘enganyar ni crear emmirallaments’ en aquest sentit, ‘que l’únic que farien serien portar-nos a una frustració col·lectiva per la qual pagaríem un gran cost’.

‘Hi ha molta gent il·lusionada que s’ha cregut que d’un dia per l’altre Catalunya serà un estat independent. I això no serà així, agradi o no, s’hi estigui d’acord o no.’ També diu que les persones amb responsabilitats han ‘d’intentar racionalitzar el procés’ i que ‘tothom s’ha d’asserenar’. 

Insisteix que ‘no convé atiar el foc dient coses que no són o abonant la pressa’, que és ‘clarament enemiga de les aspiracions i necessitats del país. No cal adormir-se, però sí fer les coses bé i amb responsabilitat’, conclou. 

També considera que seria un error dur endavant la consulta si PSC i ICV-EUiA se’n despengessin: ‘No en podem prescindir. Si s’aparten del procés, aquest quedaria afeblit.’ I afegeix que encara que a molts els agradaria que CiU i ERC portessin endavant el procés igualment, això ‘dividiria profundament la societat’.

‘El president Mas i jo, CDC i UDC, tenim el mateix compromís’, diu Duran. Parla d’una consulta legal, previ diàleg, i ‘si pot ser’, amb pacte amb l’estat. Recorda la data del 2014 o, ‘si les circumstàncies ho aconsellen’, després. ‘Aquest és un compromís comú. Que a partir d’aquí hi pot haver opinions matisades? Sí, com n’hi ha en el si d’Unió i en el si de CDC, però el que importa és el compromís comú.’

Duran ha demanat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que parli i pacti amb Catalunya un nou ‘estatus que permeti ser admès per una gran majoria de catalans que expressi la seva voluntat en una consulta’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any