S’ha mort l’escriptor Tom Sharpe a la seva casa de Llafranc

  • És un dels autors satírics més reconeguts en llengua anglesa

VilaWeb

Redacció

06.06.2013 - 09:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor anglès Tom Sharpe s’ha mort avui a la matinada a la seva casa de Llafranc, on residia des del 1995. Sharpe, que tenia vuitanta-cinc anys, és autor d’obres d’un humor corrosiu. Se’n destaquen ‘Wilt’ (1976), ‘La gran persecució’ (1977), ‘El bastard’ (1978) i ‘L’ovella negra’ (1996). El funeral es farà aquest cap de setmana a Palafrugell i les seves cendres es repartiran entre aquesta vila empordanesa, Cambridge i Sunderland.

Tom Sharpe va néixer a Londres el 30 de març de 1928. Va estudiar a la Universitat de Cambridge i després de fer el servei militar se’n va anar a Sud-àfrica, on es va dedicar a treballs socials i a l’ensenyament a la província de Natal. Allà va lluitar contra l’apartheid i va ser empresonat.

D’aquesta experiència, en van néixer les dues primeres novel·les, ‘Assemblea sediciosa’ (1971) i ‘Exhibició impúdica’ (1973), on ja es veia si en podia arribar a ser, de corrosiva, la seva ploma. Del 1962 al 1973 va treballar de professor d’història al Cambridge College of Arts and Technology, i va rebre el Gran Premi de l’Humor Negre el 1986.

Amb un to sarcàstic, els seus llibres han criticat aspectes diversos de la vida: el sistema educatiu, com es veu a ‘Wilt’ i els llibres que en continuen la sèrie; l’esnobisme de la classe alta anglesa, per exemple a ‘Vicis ancestrals’ (1980) o ‘Les beques boges: una crònica de Porterhouse’ (1995); i el món literari, com a ‘La gran persecució’ (1977).

Sharpe i Catalunya

‘Bàsicament, la meva intenció és divertir la gent que té unes vides molt grises a Anglaterra’, deia Sharpe el 2009 a Barcelona, en una conferència de presentació d’una de les seves últimes novel·les, ‘Els Grope’. Parlava també de la relació que tenia amb Catalunya i explicava per què esmentava els seus amics catalans en la novel·la. ‘Si hi esmento els amics i Catalunya és perquè crec que és un lloc meravellós i civilitzat.’

Podeu veure aquesta conferència ací: ‘Estimo Catalunya perquè té uns metges boníssims’ (VÍDEO).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem