Pau Vidal: ‘De catanyolades, n’hi hauria per a fer un concurs cada dia’

  • VilaWeb inaugura un nou concurs lingüístic amb el filòleg i escriptor Pau Vidal

VilaWeb

Redacció

05.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Us empipa que us convidin a ‘comprar la teva entrada’? Us fa mal d’ulls quan llegiu ‘xocolata a la tassa’? Us peten els timpans quan us convoquen a ‘les set i mitja’? A partir d’avui, podeu jugar a combatre el catanyol en un nou concurs de VilaWeb: ‘Fot-li castanya al catanyol’. Pau Vidal (@pauetvidal), autor del llibre ‘Catanyol.es. El catanyol es cura‘ (Barcanova), el diccionari més venut de Sant Jordi, us proposarà setmanalment dues catanyolades reals aparegudes als mitjans de comunicació, orals o escrits, perquè les corregiu. Podeu participar el concurs d’aquesta setmana ací. I per saber-ne més coses, en parlem amb el creador del concurs.

Un concurs ja és una bona manera de ‘curar’ el catanyol?
—No bona, excel·lent, perquè demanar al concursant que corregeixi allò que li sembla que no funciona l’obliga a reflexionar sobre el fet lingüístic. Fins i tot en els casos que la pífia que cregui detectar no sigui cap pífia, el fet mateix d’activar un procés mental sobre com funciona la llengua ja implica un aprenentatge. És com remenar el motor d’un cotxe: encara que no l’arreglis, potser descobriràs la corretja del ventilador. No et faràs mecànic, però qui et diu que un dia no t’ajudarà a sortir d’una situació enutjosa?

No hi ha el risc de frivolitzar sobre una qüestió que molts experts consideren seriosa?
—Entre la seriositat i la frivolitat hi corre un ramat. Considero que tractar de la qüestió de la llengua amb la desimboltura pròpia d’un concurs contribueix a desdramatitzar una qüestió certament seriosa: la degradació. Que, malauradament, no depèn personalment de cap de nosaltres. Veure que el virus ens afecta tots ajuda a desculpabilitzar el parlant insegur.

En cas que dos participants o més donin les mateixes respostes, com es decidirà el guanyador?
—Els principis que prevaldran seran l’exactitud, la genuïnitat i la claredat d’exposició. No necessàriament per aquest ordre. En últim extrem, també hi ajuda l’estètica. De tota manera, la designació del guanyador l’exposaré raonadament, sempre amb la intenció d’aprendre-hi alguna cosa, que al capdavall es tracta d’això.

Ja hi ha prou material real per a fer dues catanyolades cada setmana?
—Ai… Malauradament n’hi hauria per a fer un concurs de catanyolades cada dia (de moment, perquè tinc la impressió que ara mateix el catanyol es va desaccelerant; potser a conseqüència del llibre?…). Però per a no caure en repeticions i anar variant els exemples, en principi el concurs serà setmanal.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem