La Vanguardia atribueix la xiulada del Liceu a Felipe i Letizia a un embús a la Rambla

  • La periodista Mariángel Alcázar dóna 'gràcies a Déu' que no hi va sonar l'himne espanyol

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Josep Casulleras Nualart

31.05.2013 - 10:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els prínceps espanyols Felipe de Borbó i Letizia han estat escridassats recentment en actes que s’han fet en uns quants llocs del país, però la xiulada d’ahir al Liceu va ser especialment significativa per l’escenari i el públic. Avui La Vanguardia proposa una explicació sorprenent sobre el motiu de la protesta. Mariángel Alcázar, la cronista que cobreix habitualment els afers i actes de la monarquia espanyola, hi escriu un article d’anàlisi titulat ‘Una nit (difícil) a l’òpera’. Segons ella, els assistents a la representació ‘L’elisir d’amore’ es van irritar per l’embús de trànsit a la Rambla amb què es trobaren per causa del dispositiu de seguretat.

‘L’interès de la Zarzuela, que els responsables del Liceu es van encarregar de posar en escena, era convertir la presència del prínceps d’Astúries en un acte gairebé privat –comença dient–; tant, que el noranta per cent dels assistents a la representació de l’òpera “L’elisir d’amore” no estaven avisats de la presència reial i, per tant, no van tenir en compte aquesta circumstància a l’hora d’arribar al teatre. Resultat: molts espectadors es van veure atrapats a la Rambla en un immens embús provocat pels cotxes i efectius dels mossos d’esquadra i la guàrdia urbana que estaven apostats als voltants de l’edifici del Liceu.’

I rebla: ‘Arribar tard i emprenyat a l’inici d’una òpera i assabentar-se que el motiu és la presència dels prínceps no és precisament un bon estat d’ànim.’

També dóna ‘gràcies a Déu’ que no hi sonés l’himne espanyol perquè no era un acte oficial. I acaba dubtant: ‘Al final, no se sap si els xiulets eren dels espectadors que havien hagut de córrer Rambla avall perquè arribaven tard; si eren per negar-se a participar en una obra aliena a l’escenari; o si realment anaven, com els aplaudiments, adreçats als convidats reials.’

La Vanguardia i la xiulada a Juan Carlos del 1989

L’article acompanya la crònica principal de la representació de l’òpera ‘L’elisir d’amore’, en què es destaquen els xiulets i també els aplaudiments als prínceps espanyols, i parla de ‘divisió d’opinions’.

La Vanguardia ja va fer un paper important de protecció de la monarquia espanyola el 1989, quan va destacar l’ovació que havia rebut el rei espanyol justament al Liceu dues setmanes després de la xiulada amb què el públic l’havia rebut en la inauguració de l’Estadi Olímpic. Ho recorda avui Vicent Partal en l’editorial de VilaWeb, ‘Ni el Liceu, ja no és cap búnquer‘: ‘Todos los asistentes, puestos en pie, quisieron mostrar así la simpatia que despierta la presencia [en Barcelona] de Don Juan Carlos y Doña Sofía…’, deia La Vanguardia en aquella crònica. ‘El Liceu d’ahir és una prova més de com ha canviat tot en aquest país’, diu avui Partal.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem