El pla B de l’ANC: què és i com s’exerceix el dret de petició?

  • La iniciativa pretén que els catalans demanin al parlament una declaració d'independència

VilaWeb

Redacció

23.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va donar ahir el tret de sortida a una nova campanya. Es tracta d’aconseguir que els catalans demanin al parlament que esgoti totes les vies per convocar la consulta i que, en cas que no s’autoritzi o que l’estat no n’accepti el resultat, declari la independència unilateralment. La iniciativa es basa en el dret de petició que reconeix la legislació catalana, espanyola i internacional i que permet als ciutadans de demanar a qualsevol administració que actuï en una matèria que afecta el seu interès o el del conjunt de la societat.

Segons la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, l’objectiu de la campanya és que la societat civil acompanyi i comprometi el govern i el parlament en el procés del dret de decidir.

En el mateix moment en què la cambra catalana comença el tràmit parlamentari de la llei de consultes, l’ANC presenta l’eina que ha dissenyat per contribuir a fer la consulta. Es tracta de la campanya ‘Signa un vot per la independència’, a través de la qual s’anima als catalans a exercir el dret de petició al parlament. En concret, es demana a la cambra catalana que exhaureixi totes les vies perquè la consulta sigui possible abans del 31 de maig del 2014. I, en cas que el govern espanyol no autoritzi la consulta o no n’accepti els resultats, que el parlament declari unilateralment la independència de Catalunya.

Aquesta darrera petició s’adreça no solament als diputats del parlament, sinó també als diputats i senadors a les Corts espanyoles i als batlles i regidors catalans. Segons Agustí Carles, membre de la sectorial de juristes de l’ANC, s’ha fet així perquè no es pot descartar que l’estat suspengui l’autonomia catalana i, en aquest cas, el parlament no tindria competències, però els representants legals dels catalans continuarien essent-ho.

La recollida de signatures va començar ahir i fou Carme Forcadell, presidenta de l’ANC, qui la va inaugurar en el mateix acte de presentació. Podran signar –només presencialment– els més grans de setze anys, tant catalans com espanyols i estrangers. El paper de l’ANC serà únicament de dipositari i farà arribar totes les peticions al parlament. Segons els responsables de la campanya, no s’ha previst cap data de presentació de les signatures perquè és una eina que es farà servir tan sols en cas que la llei de consultes no vagi endavant o que el govern espanyol no accepti els resultats de la consulta.

Carles ha explicat que el dret de petició és reconegut a la legislació catalana, espanyola i internacional. En el cas català, el parlament ha de tramitar la petició a través de la comissió de peticions i donar-hi una resposta en el termini de tres mesos a partir de la presentació.

Forcadell va remarcar que, amb aquesta campanya, l’ANC pretenia que la societat civil participés del procés a favor del dret de decidir. L’objectiu últim, segons que va explicar, era que els catalans donessin suport al govern i al parlament, ‘que ja fan la seva feina’, va declarar. A més, l’eina pot servir per a comprometre el poder executiu i legislatiu amb la convocatòria de la consulta perquè hi posa una data clara.

La campanya es finançarà amb les aportacions dels signants, que aportaran simbòlicament un euro. Amb aquests recursos també es finançarà una altra branca de la campanya, que té un caràcter internacional. Té el nom de ‘From Catalonia to the world’, i pretén elaborar un argumentari que es pugui fer arribar a personalitats influents de tot el món perquè contribueixin en el procés. Els responsables de la campanya han explicat que l’objectiu és fer extensiu al món el coneixement de Catalunya ‘i la voluntat de ser independent’, informar sobre la demanda d’autodeterminació i ‘denunciar la situació de setge a què l’estat sotmet Catalunya’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem