La llei de consultes va endavant

  • CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP tomben les esmenes a la totalitat de PP i Ciutadans

VilaWeb
Redacció
23.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya va refusar ahir les esmenes a la totalitat que PP i Ciutadans havien presentat a la llei de consultes populars no referendàries i ara passarà a discutir-se en comissió. CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP van tombar les esmenes amb 104 vots, contra els 28 de PP i Ciutadans. El text porta la signatura de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, tal com es va acordar en la ponència conjunta, però els partits discrepen sobre la interpretació de la proposició de llei. Per CiU i ERC és l’eina que ha de permetre una consulta sobiranista a Catalunya si l’estat no la permet, una possibilitat que descarta el PSC, al·legant que la llei només preveu de consultar sobre qüestions relacionades amb les competències de la Generalitat.

El text regula el règim jurídic, les modalitats, el procediment i la convocatòria de consultes populars que no tenen caràcter vinculant. S’estableix que hi podran votar els més grans de setze anys i que podran ser convocades pel president de la Generalitat, els ens locals o la ciutadania. En aquest darrer cas, caldran 50.000 signants si la consulta és d’àmbit nacional o un percentatge entre el 5% i el 20% de la població si és d’àmbit local.

La consulta podrà tenir una pregunta o més, que hauran de ser formulades de manera ‘clara, succinta i inequívoca’.

El projecte de llei desplega l’article 122 de l’estatut, que preveu la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de consultes populars en l’àmbit de la seva competència.

El text preveu de consultar els ciutadans sobre qüestions relacionades amb les competències de la Generalitat i, a banda la convocatòria d’una consulta, també inclou processos de participació que estableix l’article 122 de l’estatut: enquestes, fòrums i mecanismes de participació institucional. La inclusió de mecanismes de participació a més de la consulta és la principal condició que el PSC va posar durant la discussió en la ponència conjunta.

A diferència de la proposició de llei que va aprovar el tripartit, aquesta no requereix el permís previ de l’estat per a convocar una consulta. De fet, el govern espanyol va recórrer al Tribunal Constitucional espanyol (TC) contra la llei aprovada pel tripartit i el TC encara no s’hi ha pronunciat, tot i que el juny del 2011 va aixecar la suspensió de la normativa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem