13.05.2013 - 14:56
El president del govern, José Ramón Bauzá, ha dit que no podia entendre que a les Balears algú defensàs l’ús d’una modalitat estandarditzada del català, en lloc de ‘les nostres expressions i les nostres varietats’, que són les que feien servir ‘els nostres avis i besavis’.
En una entrevista al programa ‘Herrera en la Onda’, d’Onda Cero, recollida per Europa Press, Bauzá ha dit que era de sentit comú que cada illa pogués usar les modalitats lingüístiques peculiars. Ha lamentat que hi hagués gent que no trobàs correcte d’utilitzar ‘les nostres expressions i paraules centenàries’, perquè creien que era ‘més important d’emprar les expressions pròpies de Catalunya’.
D’una altra banda, sobre els llibres de text, ha subratllat que el govern no feia res més sinó aplicar l’Estatut d’Autonomia de les Balears, que defensa les varietats lingüístiques de cada illa, per tal que els pares poguessin educar els fills en les expressions que van utilitzar a les illes les generacions anteriors.
‘Estic d’acord amb allò que diu la Constitució i l’Estatut, que defineix clarament que tenim unes modalitats que cal protegir.’ I encara ha volgut remarcar que no tenia cap inconvenient que es fessin servir expressions generals, però ha demanat: ‘Qui pot qüestionar que les nostres modalitats no puguin ser ensenyades i defensades?’
D’una altra banda, ha dit s’havia complit el compromís electoral que els pares poguessin escollir, ‘per primera vegada en la història’, la primera llengua en què volien que fossin educats els seus fills a l’escola.
A més, ha recordat que el govern havia aprovat un ‘Tractament Integral de Llengües’, mitjançant el qual es pretén que els nins tenguin la ‘màxima formació possible’. Així doncs, assegura que, gràcies al trilingüisme, els infants sabran parlar perfectament català, espanyol i l’anglès.
‘Contra això, que consider de sentit comú, hem tengut una part dels qui més surten amb pancartes i els qui sempre diuen no de tot, com l’oposició.’ I encara ha afegit que no entenia com hi havia pares que no volguessin que els seus fills tenguessin ‘la millor formació possible’.