12.05.2013 - 06:00
Molta gent viu permanentment connectada a internet. La xarxa cada vegada ens envolta més i tenim més accés a la informació des de més aparells. Tot plegat, adverteix l’escriptor nord-americà Nicholas Carr, pot tenir efectes negatius per al nostre cervell. L’autor de ‘The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains‘ considera que internet ja ens afecta en la manera de pensar i de treballar, i creu fins i tot que ens pot canviar el cervell. La seva teoria s’ha resumit ara en aquest vídeo.
Epipheo.tv acaba de publicar ‘What the Internet is Doing to Our Brains‘, un vídeo d’animació on s’entrevista Carr i se’n detalla la seva teoria, que parteix del concepte que internet és un riquíssim espai d’informació. Amb tot, considera, els sons, imatges, pantalles, missatges…, ens fan viure en una ‘distracció perpètua’, perillosa perquè pot afectar la manera com aprenem. Les distraccions, diu Carr, afecten directament la consolidació de la memòria: si perds el control de l’atenció o la disperses constantment, deixes de memoritzar i t’acostumes a cercar la informació a Google, que ens l’ofereix amb tanta rapidesa com l’oblidem després.
En aquest procés, comenta, no es crea coneixement, sinó que simplement es replica la manera com funcionen els ordinadors. La clau per sortir d’aquesta tendència, segons Carr, és saber desconnecar de tant en tant d’internet, parar més atenció a les coses i poder controlar millor el cervell per a permetre’ns pensar al màxim nivell, creativament i críticament. Una manera de pensar, denuncia, que es troba ara mateix en perill.