10.05.2013 - 06:00
Treballadors, estudiants i famílies van participar ahir en la vaga convocada pels sindicats de l’ensenyament a tots els nivells educatius contra les polítiques d’austeritat i les retallades i contra la reforma que defensa el ministre Wert. En la vaga, que va tenir un seguiment desigual, es va fer visible la ‘marea groga’ que a migdia va tornar a sortir al carrer en unes quantes ciutats.
A Barcelona, 10.000 persones segons la guàrdia urbana, i 100.000 segons els organitzadors, es van manifestar pel centre de la ciutat. La pancarta que encapçalava la marxa portava el lema ‘Per la cohesió social. Ni LOMCE ni retallades’. S’hi van unir sindicats, federacions d’associacions de pares i mares, i sindicats i associacions d’estudiants, per demostrar la màxima unitat en el sector, que ha rebut unes retallades del 20% aquests darrers anys. Tota la marxa es va desenvolupar en un ambient festiu i reivindicatiu que només va tenir un moment de tensió davant el Palau de la Generalitat, on alguns estudiants van llançar ampolles d’aigua buides i els mossos van treure reforços. A Catalunya, els sindicats van calcular que el seguiment de la vaga havia estat d’un 55%, mentre que el govern ho va rebaixar fins al 18,93%.
A València, uns 10.000 estudiants, segons els convocants, van recórrer els principals carrers sota el lema ‘Contra el capitalisme a la universitat, estudiantat en peu de guerra’, en aquesta primera jornada de vaga a tots els nivells educatius. Es van viure moments de tensió i hi va haver un fort desplegament policíac que va impedir que els manifestants arribessin davant l’edifici de les Corts.
La Conselleria d’Educació valenciana va xifrar el seguiment en un 23,14%, mentre que els sindicats la van elevar fins al 65%. Per STEPV, les dades demostren que la comunitat educativa exigeix una ‘correcció’ de la política educativa del govern i del consell, i això exigeix que es retiri la llei Wert, es recuperi l’acord d’interins del 2009 i s’acabin les retallades.
FETE-UGT, STEI, FECCOO, COAPA i la Plataforma d’Estudiants van dir que el seguiment de la vaga a les Illes havia estat d’un 65%. Una dada que, a parer seu, demostra que tant els treballadors de l’ensenyament, com les famílies i alumnes defensen un sistema ‘digne, igualitari, cohesionador, integrador i en català’.
Les retallades del sector públic en general i del sector de l’ensenyament en particular, l’aplicació de la LEC i la reforma educativa presentada pel ministre Wert són els motius que van fer sortir al carrer docents, pares, mares i professionals del sector de l’educació. A la convocatòria, d’àmbit estatal, s’hi van adherir els sindicats UGT, CCOO, USTEC-STES, STEPV, STEI-i, Intersindical-CSC i CGT, i el Marc Unitari de la Comunitat Educativa.
Els salaris s’han abaixat, s’han perdut llocs de feina, s’han allargat els horaris, ha augmentat el nombre d’alumnes per classe, no se substitueixen totalment les baixes –i això ha fet que s’acomiadés personal interí–. Tot plegat ha afectat, segons els sindicats, la qualitat de l’ensenyament, tant en els alumnes com en les condicions de treball dels docents i professionals.