08.05.2013 - 19:20
Les declaracions de víctimes del franquisme davant la jutgessa s’han tornat a ajornar per segona vegada. La magistrada argentina María Servini, que instrueix l’única causa judicial oberta a tot el món contra els crims comesos pel règim de Franco, ha acordat de suspendre-les de manera temporal després de rebre una trucada de l’ambaixador argentí a Madrid mostrant-li el malestar del govern espanyol.
La Xarxa Ciutadana de Suport a la querella (Aqua) ha manifestat la seva ‘sorpresa’ per la decisió, quan tots els testimonis ja havien estat citats per tornar a declarar per videoconferència.
Segons l’advocat dels querellants Carlos Slepoy, el ministeri d’Afers Estrangers va enviar una queixa a l’ambaixador de l’Argentina a l’estat espanyol, Carlos Bettini, perquè la diligència s’havia fet sense comunicació prèvia a l’estat ni comissió rogatòria. L’ambaixador va transmetre el ‘profund malestar’ de les autoritats espanyoles a la jutgessa i va demanar que se suspenguessin les declaracions tenint en compte la possible anul·lació per manca de comissió rogatòria.
Les víctimes ho han sabut quan ja eren al consolat i després que se’ls digués que hi havia problemes tècnics per fer les videoconferències.
Aqua denuncia que aquest escull és ‘una pedra més en camí’ per a les víctimes del franquisme, que per primera vegada tenien l’oportunitat de ser escoltades per un tribunal.
Per la seva banda, el Ministeri d’Afers Estrangers espanyol ha dit que la seva actuació no es deu ‘a un tema polític’, sinó a una qüestió de procediment judicial perquè la diligència no compleix els tràmits previstos en el conveni bilateral signat per Espanya i Argentina el 1987. Els querellants, però, posen en qüestió que tingui sentit aquest acord de col·laboració judicial, tenint en compte que es tracta d’un cas de la justícia argentina que es fa en territori argentí, com és l’ambaixada.
Ara, si bé el govern espanyol ha pogut posar pals a les rodes a aquestes primeres declaracions, no podrà impedir les declaracions previstes a Buenos Aires, on vuit testimonis hi aniran a final de mes per declarar davant la jutgessa.
La causa
La causa va començar a l’Argentina el 2010 arran de la manca de processos judicials a l’estat espanyol contra els crims del franquisme. Entre els denunciats hi ha Rodolfo Martín Villa, ex-ministre i ex-governador civil de Barcelona; José Utrera Molina, ex-secretari general del Movimiento; i Fernando Suárez González, ex-secretari general de Treball. Els altres querellats són Rodolfo Gómez Chaparro, ex-jutge; Jesús Cejas Mohedano, vocal ponent, capità auditor del primer consell de guerra del últims executats pel franquisme; i José Antonio González Pacheco, àlies ‘Billy el Niño’, José Ignacio Giralte González, Celso Galván Abascal i Jesús Muñecas Aguilar, policies acusats de tortures durant el règim.
Una de les víctimes que havia de declarar avui era Merçona Puig Antich, germana de Salvador, que va ser executat amb garrot el 2 de març de 1974 a la presó Model de Barcelona. Des de la porta del consolat, ha explicat abans d’entrar que anava a declarar amb l’esperança que el crim no quedés impune i que els responsables de l’execució del seu germà paguessin.
També havien de declarar avui Pablo Mayoral Rueda, processat el juliol del 1975 en la causa 245/75, en què es va demanar pena de mort a tres dels seus companys; i Pedro Fausto Canales: el seu pare va ser assassinat quan tenia vint-i-nou anys, juntament amb sis companys. I durant els dies vinent, ho havien de fer nou víctimes més.