Vuit països superen Espanya en nombre d’estudiants universitaris de català

  • Segons l'informe de política lingüística de la Generalitat de Catalunya

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

06.05.2013 - 20:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vuit països (Alemanya, el Regne Unit, França, Itàlia, els Estats Units, Sèrbia, la República Txeca i Hongria) superen Espanya en nombre d’estudiants de llengua catalana. Espanya ofereix l’ensenyament del català en quatre universitats i té 187 estudiants. Són dades que recull l’informe de política lingüística que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha lliurat a la presidenta del parlament, Núria de Gispert, i que després ha interpretat en una conferència de premsa, acompanyat de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

El 96,3% de la població de Catalunya entén el català, el 80,5% el sap parlar i el 65% pot escriure’l. Ho revela l’Informe de Política Lingüística 2011, que constata que el percentatge dels qui entenen la llengua ha augmentat d’un 16% els darrers 25 anys i el dels qui l’escriuen s’ha duplicat. La població que té el català com a llengua inicial s’ha mantingut estable, amb una certa tendència a l’alça els darrers tres anys. Ara és d’un 37,5%. La que hi té l’espanyol arriba al 53,2%. L’informe indica que el 100% de la població entén l’espanyol i que el 99% l’escriu, un fet que demostra, segons Mascarell, que allò que s’ensenya a Catalunya en espanyol és ‘suficient’.

A més, la població que té coneixements d’anglès i de francès també creix, amb una tendència més modesta. Un 23,4% de la població catalana pot mantenir una conversa en anglès, i un 14,1% en francès.

El percentatge de població que té el català com a llengua d’identificació personal és el 42,2%. S’ha mantingut estable els darrers cinc anys, amb un creixement aproximat de 430.000 persones. Segons l’informe, un 61,9% de la població parla en català en les converses amb amics, i ací hi ha un augment de 530.000 persones.

Pel que fa als usos lingüístics del català a les universitats, un 76,2% de les classes de grau hi són impartides en català, i també un 56,6% de la docència de màsters universitaris.

Segons Mascarell, les dades sobre els coneixements de l’espanyol a Catalunya ‘tenen una significació especial, atesa l’onada immigratòria dels darrers anys’, perquè ‘no s’han perjudicat les xifres de castellà’. Segons ell, vol dir que ‘allò que s’ensenya a Catalunya del castellà es suficient, còmode, correcte i bo’.

De tot això, Mascarell n’ha conclòs que el català ‘continua creixent pràcticament en tots els indicadors de referència’ i se situa ‘entre les llengües mitjanes del món i en el novè lloc de les llengües europees’.

Els mitjans de comunicació

Els mitjans de comunicació promouen també l’ús del català, tot i que les dades no són tan optimistes. Els 35,8% dels lectors de premsa escullen un diari en català. En el cas de la ràdio, els resultats són més positius: un 57,6% dels oients la prefereixen en català. Quant a televisió, un 60,1% dels televidents veu diàriament programes en català i un 87% en veu en castellà.

Les indústries culturals

Segons Mascarell, la promoció de cultura en català és ‘més ferma’ i els resultats ho confirmen. La indústria cultural que treballa més en la salut del català és el teatre, amb un 53,6% d’obres en llengua catalana. La literatura és la segona activitat cultural que més la promou: hi ha un 26,7% d’exemplars publicats en català.

Tot i que en el camp de la música continua mantenint-se el consum majoritari en castellà, els darrers anys ha crescut molt el públic de cançons en català: un 12,4%. Finalment, el producte cultural més desfavorit és el cinema: només el 7,9% d’espectadors miren films en llengua catalana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem