06.05.2013 - 18:05
TV3 estrena demà el documental ‘Hola, Europa!‘, una reflexió sobre el dret d’autodeterminació i la situació política que viu Catalunya. Hi apareixen les opinions sobre el present i el futur de Catalunya d’una trentena de polítics, filòsofs, periodistes, eurodiputats, sociòlegs i economistes. Un dels discursos sobiranistes més potents que hi apareix, per exemple, és el de l’ex-conseller i dirigent del PSC Antoni Castells, que fins i tot afirma que si la situació continua com fins ara, votarà a favor de la independència.
També hi parlen, entre més, l’economista Antoni Serra Ramoneda; el catedràtic de Dret Constitucional Carles Viver Pi-Sunyer; el catedràtic de Ciència Política Ferran Requejo; el filòsof Josep Ramoneda; la professora d’Hisenda Pública i membre del CAREC Marta Espasa; el poeta Miquel de Palol; l’eurodiputat Raül Romeva; el sociòleg Salvador Giner; l’eurodiputat Salvador Sedó; el sociòleg Ramon Folch; el professor de Política de la Universitat de Princeton Carles Boix; l’economista i membre del col·lectiu Emma Salvador Garcia-Ruiz; la catedràtica de Ciència Política Montserrat Guibernau; la vice-presidenta de Sobirania i Justícia Isabel-Helena Martí; i el president de Foment de Treball, Joaquim Gay de Montellà, que es mostra partidari d’una autonomia més potent però que descarta un estat propi. De les trenta-una veu, vint-i-set són homes i quatre dones.
El documental rebat amb arguments deu qüestions basades en el discurs de la por: llengua, cultura, pensions, llum, boicot, el cost, telecomunicacions, euro, aranzels, nacionalitat, el deute i l’aigua. I un dels missatges és que totes aquestes qüestions són viables, és a dir que treu dramatisme a aquestes pors, i ho fa parlant-ne amb experts de cada tema.
A més, tracta sobre els diferents models econòmics i territorials que existeixen, les raons de fons de la multitudinària manifestació de l’Onze de Setembre del 2012, la possibilitat d’una Espanya federal, la legalitat del dret a decidir o la visió de la Unió Europea, entre més.
Un dels missatges implícits que hi apareix és que aquest prrocés ja no té marxa enrere. Ho exemplifica Antoni Castells quan recorda que Pasqual Maragall no va ser només la culminació de l’encaix amb Espanya sinó la demostració final que aquest encaix no era viable. I una mostra simptomàtica d’aquest encaix impossibe és que en aquest temps Espanya no ha volgut seduir Catalunya, ans al contrari.
Així, mb un 80% dels diputats del Parlament de Catalunya a favor d’una consulta, i un 55% de catalans que defensa la independència, el documental indaga sobre les raons d’aquest posicionament amb una visió positiva. ‘Els títols dels dos documentals anteriors duien un interrogant; a aquest he volgut posar-li una exclamació de futur, que és un punt d’optimisme, diu Genovès, que explica que el vídeo ‘és una reflexió sobre el moment d’ara, ni s’avança ni fa retrospectiva, i els testimonis parlen sobre els reptes i dificultats, sobre els catalans i les nostres famílies’.
Amb aquest documental, que s’emetrà dins el programa ‘Sense Ficció’, la seva directora M. Dolors Genovès tanca la trilogia que va començar amb ‘Adéu, Espanya?’ i va continuar amb ‘Això no funciona, o potser sí?’. A més, ha avançat que a final de juny el vídeo es projectaria al parlament europeu.