Avoaescola Ferrolterra, el primer centre infantil ‘privat i popular’ en gallec

  • Demà es presenta la primera escola del projecte Galiza co Galego · És un intent de recuperar l'ensenyament vehicular en la llengua pròpia a Galícia

VilaWeb
Redacció
07.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’estiu del 2010 es va presentar públicament a Sant Jaume de Galícia el projecte Galiza co Galego. Partint del dret de la infància a tenir una educació en gallec, es va fixar l’objectiu de promoure una xarxa ‘privada i popular’, i no lucrativa, d’escoles infantils que impartissin l’educació exclusivament en gallec. Avoaescola Ferrolterra és el primer centre de la xarxa, adreçat a infants fins a sis anys, i es presentarà demà al Museu de l’Humor de Fene.

L’escola cooperativa de Ferrolterra, doncs, és la primera que sorgeix de la plataforma Galiza co Galego, on s’apleguen les entitats pedagògiques Nova Escola Galega i Asociación Socio-Pedagóxica Galega, a més de l’Asociación de Escritores e Escritoras en Lingua Galega, per a bastir una xarxa d’escoles infantils paral·lela a la pública que garanteixin també un ensenyament vehicular en gallec.

Fins ara s’encarregaven de cobrir aquesta línia pedagògica les anomenades Galescolas, impulsades durant el govern bipartit del PSdG i el BNG. Però quan el PP va tornar al poder, el 2009, el programa de les Galescolas fou substituït per la xarxa Galiña Azul, que no assegura l’ensenyament de la llengua pròpia en les edats primerenques.

Els promotors de Galiza co Galego consideren que des que torna a governar el PP s’ha comès ‘un atac brutal’ contra la llengua, que els ha obligats a impulsar un sistema educatiu ‘laic, pluralista, democràtic, en valors i de qualitat’, amb el gallec com a llengua vehicular.

El model d’immersió és semblant al que fa decennis que funciona en territoris com ara Catalunya Nord (Bressola), Occitània (Calandretas), Euskadi Nord (Seaska) i la Bretanya (Diwan).

Semente a Compostel·la

Cal esmentar que, fora de l’òrbita de Galiza co Galego, a Compostel·la va obrir la porta ja fa dos anys l’escola Semente, impulsada pel centre social A Gentalha do Pichel. Ara mateix té una vintena d’infants escolaritzats i segueix un model d’immersió lingüistica i monolingüe en gallec, amb una especial atenció a la variant internacional d’aquesta llengua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any