30.04.2013 - 06:00
El desastre de la setmana passada a Bangladeix, on es va esfondrar un edifici de tallers tèxtils, ha deixat de moment 292 morts i més d’un miler de ferits, xifres que encara augmentaran. Aquest fet ha posat damunt la taula les penoses condicions laborals del país, amb la complicitat del govern i les grans marques de moda occidentals. Bangladeix és el segon exportador mundial de roba, després de la Xina. El sector de la confecció hi acapara el 80% de les exportacions anuals, amb uns ingressos de més de 16.000 milions de dòlars, i ocupa més de tres milions de treballadors, dones sobretot.
Tallers com aquests que es van ensorrar subministraven productes barats a tot un seguit de companyies: Mango, Primark, Benetton, El Corte Inglés… Diversos factors fan que Bangladeix sigui un dels principals exportadors mundials de roba, segons que explica Albert Sales, portaveu de la campanya Roba Neta de Setem. La confecció requereix poca qualificació professional i una maquinària molt lleugera i barata. La inversió, doncs, és baixa i el cost de mà d’obra és el que fa de més bon reduir. A Bangladeix ja hi ha els sous més baixos del món: fins fa pocs anys, el salari mínim era de 16 euros el mes. Si avui s’acosta a 30 euros és gràcies a unes mobilitzacions obreres multitudinàries, seguides d’una forta repressió.
L’incendi i esfondrament de l’edifici de tallers tèxtils la setmana passada no és pas cap cas aïllat. N’hi ha hagut de semblants durant molts anys. ‘Hi ha un degoteig constant d’accidents, incendis, esfondraments, condicions totalment inadequades per a l’activitat industrial –explica Albert Sales–. A més, els edificis sovint han crescut sense cap mena de control, i s’han construït pisos il·legals per damunt dels edificis. Tot això, amb un cert apadrinament de les institucions públiques, perquè els governs successius de Bangladeix han cercat sempre la competitivitat internacional: exportar, entrar divises i aplicar mesures draconianes en l’activitat laboral.’
Sales insisteix a dir que, malgrat que moltes de les empreses traslladades a Bangladeix fan bandera de la responsabilitat social empresarial, ‘és evident que deixa molt a desitjar’. S’hi fan unes auditories que s’haurien d’encarregar de supervisar si es compleixen els estàndards mínims laborals, però Roba Neta considera que són totalment insuficients. ‘Fa anys que publiquem informes denunciant i posant en evidència les mancances de la responsabilitat social empresarial i de les auditories. I no parlem únicament de seguretat laboral, sinó també de compliment de les jornades laborals, cosa que no fan’, es queixa Sales, que considera primordial de continuar fent pressió sobre les grans empreses perquè donin veu als sindicats i treballadors i es prenguin ‘mesures de debò’. ‘Però això té un cost: implica que les empreses renunciïn als avantatges que tenen gràcies al context precari.’
Mentrestant, centenars de treballadors han tornat a mobilitzar-se per exigir un augment de sou. Abans-d’ahir hi va haver una gran vaga, i ahir protestes als carrers. De moment, ja hi ha hagut tres morts i una desena de ferits arran de la repressió de la policia.
Informació relacionada:
Bloc d’Albert Sales: Primer de Maig a Bangla Desh: que sembli un accident