Conclusions del Simposi sobre la promoció del català

  • La Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans presenta a l'Espai VilaWeb dimarts el llibret que les recull

VilaWeb
Redacció
28.04.2013 - 18:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans presenta aquest dimarts a les 19.00 a l’Espai VilaWeb el llibre que recull les conclusions del Simposi sobre la promoció de l’ús del català, organitzat per la mateixa xarxa, que va tenir lloc el passat 20 d’octubre del 2012  a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona.

 Com diu el títol, el Simposi anava adreçat a la promoció de l’ús del català. No era, doncs, un simposi per conèixer l’estat de l’ús del català, com molts dels simposis o jornades que s’han fet i que ens han permès tenir un coneixement cada vegada més precís de quin és l’ús de la nostra llengua.

És sabut que moltes entitats orientades a la promoció de l’ús del català porten a la pràctica activitats que, en els diferents àmbits, donen bons resultats, però generalment aquestes activitats només són conegudes per l’entitat que les està desenvolupant. La finalitat principal del Simposi era posar en comú les diferents experiències de les entitats perquè totes les persones i entitats interessades les poguessin posar en pràctica, de manera que les experiències individuals poguessin ser compartides.

 El Simposi anava sobretot adreçat a l’activisme lingüístic a favor de l’ús del català i especialment a les entitats cíviques de promoció de la llengua, però estava obert a totes les persones i entitats interessades a conèixer les diferents experiències que es porten a terme als Països Catalans.

 Malgrat aquesta finalitat, es va creure que l’activisme, si volia ser eficaç, necessitava conèixer la realitat sociolingüística, el marc en què actua i ha d’actuar. La ponència introductòria, a càrrec de Natxo Sorolla “Situació sociolingüística de la llengua catalana” aportava dades sobre l’ús social del català amb profusió de gràfics i taules que permeten tenir una clara visió de conjunt. La informació està exposada en diferents apartats: La situació sociolingüística, Situació sociolingüística a Catalunya, La llengua a la regió metropolitana de Barcelona, El català a la wikipèdia, Orientacions estratègiques i Guanyar la batalla.

 Després de la ponència introductòria, es van presentar comunicacions que incidien en diferents àmbits: Isaac Gonzàlez va presentar l’estudi Llengua i joves, Jordi Esteban, l’estudi Immigració i llengua catalana, Daniel Condeminas, l’estudi  L’ús social del català als mitjans i Elisenda Romeu, l’estudi Ús social del català a l’escola.

A la tarda, després de la presentació de Tallers per la Llengua a càrrec de David Vila i Ros, els grups de treball dels àmbits d’immigració, mitjans de comunicació i ensenyament van portar a terme les activitats que constituïen la finalitat principal del Simposi: intercanviar experiències i fer propostes concretes de millora de la promoció de l’ús del català a partir d’aquestes experiències. Va cloure el simposi la Directora General de Política Lingüística Yvonne Griley que va agrair la feina feta i va destacar la importància de trobades com aquesta, que havia reunit l’activisme lingüístic, els estudiosos i científics sociolingüistes i les institucions com el Consorci i la Direcció General amb un objectiu compartit: la promoció de l’ús social del català. 

El Simposi sobre la promoció de l’ús del català va comptar amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans (Xarxa Cruscat i Societat Catalana de Sociolingüística), la Fundació Congrés de Cultura Catalana, Òmnium Cultural, Tallers per la Llengua, la Plataforma per la Llengua, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL), la Fundació Catalunya Fons, la Federació d’Organitzacions de la Llengua Catalana (FOLC), entre altres entitats i institucions. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem