27.04.2013 - 06:00
Entitats, plataformes social, sindicats i partits polítics valencians han eixit al carrer a València per a exigir un millor finançament i un canvi de model polític i social. Milers de manifestants han protestat sota el lema ‘Per un finançament just’ en la manifestació commemorativa de la diada del Vint-i-cinc d’abril, aniversari de la derrota a la batalla d’Almansa del 1707 amb la consegüent pèrdua de l’autogovern i la imposició del Decret de Nova Planta.
El fundador d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, ha comentat abans del començament de la manifestació que precisament el cop d’aquell 25 d’abril de 1707 a Almansa ha portat els valencians d’avui, 306 anys després, a ‘reclamar més justícia fiscal’: ‘Són 22.000 milions d’euros, els que demanem catalans, valencians i balears, que ens deu l’estat espanyol, amb què no hi hauria crisi.’
Per la seva banda, el coordinador d’ACPV, Toni Gisbert, ha insistit en la necessitat de canviar el model de finançament per a sortir de la crisi i ha urgit el president de la Generalitat, Alberto Fabra, que defensi els interessos dels valencians en comptes d’acotar el cap a Madrid: ‘No pot continuar essent submís a Madrid, és hora que defensi els interessos dels valencians i que obri una via de debat amb ACPV, sindicats i plataformes socials perquè el finançament és una proposta que ens beneficia a tots.’
A més d’ACPV també s’han manifestat les associacions que integren la Cimera Social, entre les quals hi ha els sindicats UGT-PV i CCOO-PV i Intersindical Valenciana. Hi havia encara treballadors de RTVV afectats per l’ERO i Elvira Murcia, de la Plataforma per la Llei de Dependència.
El secretari general de CCOO-PV, Paco Molina, ha apuntat que la marxa pretenia reivindicar els símbols d’identitat del poble valencià i ha advertit que ‘no hi pot haver model social sostenible que atengui les necessitats de les persones si no hi ha un finançament just’. En aquesta línia, el secretari d’organització d’UGT-PV, Carlos Vila, ha indicat que era una jornada de ‘lluita i reivindicació dels drets’ que un ‘govern centralista roba’.
Finançament més just
La manifestació del Vint-i-cinc d’Abril ha reivindicat un finançament més just per al territori. En la presentació de l’acte, el coordinador d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, va assenyalar que calia passar d’un consens ‘retòric’ en favor del finançament a una reclamació real del govern valencià. Va parlar d’una doble crida: d’una banda, a la societat valenciana, per a proposar una sortida de la crisi, i, d’una altra, al govern valencià, alertant de la difícil situació que viu el territori.
Gisbert va afegir que el País Valencià es trobava en un ‘moment de cruïlla i d’emergència’. En aquest sentit, va advertir al govern valencià que calia una resposta que anés més enllà de la retòrica, acompanyada de fets i canvis socials. Si no és així, va dir, la situació perilla de degradar-se i això tindrà un cost social i electoral per al PP valencià.
També va assenyalar que els convocants de la manifestació, tal com s’indica en el manifest, donaran suport a la Generalitat a l’hora de reclamar un finançament millor. Però va afegir: ‘Cal el compromís de no transigir amb la demanda, tal com s’ha fet sempre que s’ha millorat el finançament. Ja no ens val qualsevol cosa.’
Per això va advertir que aquesta reivindicació podia ser o bé el punt d’inflexió de la societat o bé ‘el principi d’un canvi de model polític que s’exhaureix’. Gisbert també va oferir una ‘proposta d’aliança i de feina conjunta’ a la societat valenciana, amb un model de sortida de la crisi ‘respectuós amb els drets socials i amb la llengua, cultura i identitat del país’.
Les entitats convocants de la manifestació també van presentar un manifest que respon a la crida que va fer el president Alberto Fabra de consens en favor del finançament i el corredor mediterrani. El manifest en constata la necessitat, però lamenta que no hi hagi concreció.
Els convocants alerten de la situació d’emergència que viu el País Valencià, amb una desocupació altíssima i una baixa protecció social, i insisteixen a reivindicar el deute històric per millorar la situació.
El manifest denuncia que tant els ingressos que rep la Generalitat com la renda per cap del País Valencià són molt inferiors a la mitjana estatal. El text afegeix que la balança fiscal desfasada i l’error en les polítiques de creixement han abocat el País Valencià a la situació actual.
Concert reivindicatiu
Acabada la manifestació, es fa el tradicional concert reivindicatiu organitzat per Acció Cultural. Serà a les vuit del vespre a l’Auditori de Burjassot. Enguany hi actuen Fermin Muguruza, At Versaris i Orxata Sound System.