La carta de la professora Ponsatí: ‘D’això només se’n pot dir censura’

  • Wert veta una professora catalana a Georgetown perquè és favorable a la independència

VilaWeb

Redacció

26.04.2013 - 10:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La professora d’economia Clara Ponsatí ha denunciat aquesta setmana que el govern espanyol li ha impedit de renovar la titularitat de la càtedra Príncep d’Astúries a la Universitat de Georgetown per les opinions favorables a la independència de Catalunya. Concretament, denuncia que el Ministeri d’Educació espanyol l’ha vetada per haver participat en un programa d’Al-Jazeera dedicat al procés sobiranista i en el vídeo Stop Espoli impulsat per la Fundació Catdem.

La carta enviada als companys de Georgetown

Ponsatí ha permès a VilaWeb de publicar la versió íntegra de la carta que va enviar per anunciar i denunciar el seu cas als companys de la Universitat de Georgetown. A continuació us l’oferim traduïda al català (a la columna de la dreta la podeu llegir en la versió anglesa original).

‘Benvolguts amics i col·legues,

Amb molta pena us informo que la meva petició per ser renovada per a un segon any com a professora visitant d’estudis hispànics Príncep d’Astúries a la Universitat de Georgetown, que el director del Centre Jeff Anderson va trametre amb un suport entusiasta al Ministeri d’Educació espanyol, ha estat denegada.

La decisió de blocar la meva petició arriba després d’uns quants episodis –que puc documentats per diverses fonts – en els quals l’ambaixador espanyol a Washington va expressar el seu enuig per les meves aparicions als mitjans de comunicació parlant de Catalunya. El ministeri exposa les seves raons en termes administratius. Però el fet que el meu lloc actual quedarà vacant el pròxim any acadèmic parla per sí sol.

Que les autoritats espanyoles interfereixin en un nomenament acadèmic per raons polítiques, sense tenir cap respecte per la llibertat d’expressió i de càtedra, és alarmant i només es pot qualificar de censura. Estic molt decebuda per aquest fet perquè penso honestament que pressions d’aquest tipus no poden ser acceptades en una institució acadèmica respectada com Georgetown.

Si us plau, no dubteu de contactar amb mi si teniu alguna pregunta o suggeriment respecte aquest assumpte lamentable.’

El cas i les reaccions

Ponsatí va demanar el mes de novembre passat a la universitat que li renovés la càtedra un any més. Els professors d’aquesta càtedra signen per un any, ampliable a un altre. La vigília de Nadal de l’any passat la professora va ser convocada a una reunió a Madrid on els patrocinadors de la Fundació Endesa li van assegurar que havien sentit inquietud ‘a nivell governamental espanyol’, segons que informa el 3/24, que també destaca unes declaracions del cap del departament de Georgetown, Jeff Anderson, que va recordar una conversa amb l’ambaixador espanyol: ‘Ell va deixar clar que no compartia les seves opinions, i jo li vaig dir que ella era lliure de tenir-les’.

Unes setmanes més tard, el ministeri va comunicar a la universitat que volia que els professors de la càtedra només s’hi estiguessin un any.

Un portaveu del Ministeri d’Educació han dit a El Mundo: ‘Sense voler entrar en l’anàlisi d’aquest cas específic, se segueixen els procediments normals.’ Assegura que només en casos molt excepcionals hi ha una renovació automàtica de la càtedra. ‘És habitual que es convoqui un concurs per al segon any, al qual es pot presentar l’actual titular’, afegeix.

Però Ponsatí diu que els seus tres predecessors van ser renovats sense concurs i, com a mínim un d’ells, en va tenir prou de fer saber el seu interès per continuar. ‘Tinc la convicció que les meves intervencions han tingut aquesta conseqüència’, ha dit Ponsatí avui a RAC-1. ‘Si el procés d’independència no hagués agafat aquesta volada les meves opinions no haurien tingut cap importància.’

També ha explicat que, com a directora de la càtedra, s’havia posat a disposició de l’ambaixador espanyol a Washington, Ramón Gil Casares, a qui va proposar d’organitzar activitats, però no en va rebre pas cap resposta.

Ara, amb aquest vet, la càtedra restarà vacant tot un any per primera vegada.

Les opinions de Ponsatí

La professora deia, en el vídeo Stop Espoli: ‘El govern espanyol refusa publicar informació periòdica sobre les balances fiscals regionals. Només el 2008, després de molta pressió, es van publicar algunes dades. Es va confirmar que el dèficit fiscal de Catalunya, acumulat des del 1986, era de més de 200.000 milions d’euros. Així, s’entén per què aquesta informació havia estat mantinguda en secret.’

En el vídeo hi ha també les opinions de la professora Montserrat Guibernau, Joan B. Casas, Heribert Padrol, Núria Bosch, Elisenda Paluzie, Jordi Galí, Carles Boix, Guillem López Casasnovas i del conseller Andreu Mas-Colell.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem