25.04.2013 - 15:30
L’esfondrament d’un edifici a Daca, capital de Bangladeix, ha posat en el punt de mira les gran empreses de roba i les condicions de feina dels treballadors de la indústria tèxtil al país, on les baixes despeses de producció a costa de les condicions laborals atrauen cada cop més l’interès d’empreses nord-americanes i europees.
Més de dues-centes persones han mort, la majoria dones treballadores, i més d’un miler han quedat ferides arran de l’incendi i esfondrament, ahir, d’un edifici de vuit plantes on hi havia fàbriques tèxtils destinades al mercat occidental i un centre comercial. La xifra de morts pot augmentar perquè encara hi ha molta gent atrapada entre les runes.
Dues de les fàbriques tèxtils de l’edifici, New Wave Style i New Wave Bottom, han subministrat productes barats a companyies com la catalana Mango, la britànica Primark i la italiana Benetton, segons Reuters. Mango i Benetton han negat que els seus proveïdors de Bangladeix tinguessin relació amb el sinistre, però Reuters ha trobat entre les runes de l’edifici documents amb ordres de compra amb els noms d’aquestes empreses.
A sobre, avui s’ha sabut que els amos de l’edifici no havien fet cas a les autoritats, que havien recomanat de tancar i evitar que els treballadors entressin a l’edifici perquè dimarts s’hi havien trobat diverses esquerdes. ‘No volíem entrar-hi, però els caps ens hi van obligar’, diu un dels treballadors ferits, Nurul Islam, en declaracions a Bdnews24.
El passat mes de novembre, un desastre similar en un suburbi industrial de Daca, on es fabricaven peces per a minoristes europeus com El Corte Inglés o C&A, va causar un centenar de morts.