València celebra Sant Jordi amb un homenatge a Estellés

  • L'Octubre CCC va acollir ahir la festa literària · Comptà amb la participació d'una cinquantena d'escriptors i l'actuació de Miquel Gil

VilaWeb
VilaWeb
ACN
24.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Llibres i roses també van acaparar la Diada de Sant Jordi a València. L’Octubre CCC va organitzar una celebració dedicada a Vicent Andrés Estellès, ara que fa vint anys de la seva mort. Una cinquantena d’escriptors va llegir-hi fragments de l’obra d’Estellés, acompanyats del cantant Miquel Gil, que va interpretar ‘Rosa de paper‘, poema musicat del poeta de Burjassot. A les roses de paper s’hi dedicà un taller, i era la néta d’Estellès, Isabel Anyó, qui ensenyava a confeccionar-les.

Moments abans de començar l’acte, la vice-presidenta l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) al País Valencià, Gemma Pasqual, manifestava la voluntat que aquesta tradició arrelés a València. I que a hores d’ara ja tenia més seguiment que no pogués semblar. Pasqual va recordar que Sant Jordi havia estat patró de València i que molta gent hi celebrava la Diada amb llibres i roses, tot i que sense suport institucional.

Durant l’acte, d’un en un, els escriptors van llegir un fragment de l’obra d’Estellés durant uns dos minuts cadascun. A la meitat de la celebració, va actuar Miquel Gil, que interpretà ‘Rosa de paper’. La conductora de l’acte fou la periodista Reis Juan, una de les afectades per l’ERO recent de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), on han estat acomiadats més de mil treballadors.

Per segon any consecutiu, un dels eixos de la convocatòria fou la col·laboració amb la campanya ‘Enllaçats per la llengua’, nascuda a les Illes. Un altre punt fort de l’acte fou la reivindicació dels mitjans de comunicació en català al País Valencià. En aquest sentit, Gemma Pasqual se solidaritzà amb la vaga de Catalunya Ràdio i remarcà el perill que el territori quedés sense mitjans en llengua pròpia.

La festa va ser organitzada per Acció Cultural del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, amb la col·laboració del Servei de Normalització Lingüística de la Universitat de València, el PEN català, l’Associació d’Editors del País Valencià, la llibreria 3i4 i la floristeria Un Món de Flors.

Els autors participants en la lectura foren Francesc Anyó, Francesc Aledon, Josep Antoni Alfonso, Xavier Aliaga, Joaquina Barba, Pere Besó, Teresa Broseta, Núria Cadenes, Esperança Camps, Carles Cano, Rafel Castelló, Mercè Climent, Vicent Coll, Francesc Collado, Carles Cortés, Vicent Cortés, Isidre Crespo, Joan Carles Girbés, Ramon Guillem, Rafa Gomar, Tomàs Llopis, Rubén Luzón, Begonya Mezquita, Carme Miquel, Manuel Molins, Jesús Molla, Francesc Mompó, Anna Moner, Enric Monforte i Casañ, Octavi Monsonís, Jaume Pérez Montaner, Eusebi Morales, Joan Navarro, Gemma Pasqual, Vicent Penya, Begonya Pozo, Isabel Robles, Lluís Roda, Manel Rodríguez Castelló, Rosa Roig, Antoni Rubio, M. Carmen Sàez, Vicent Salvador, Encarna Sant Celoni, Xavi Sarrià, Jordi Sebastià, Núria Sendra, Ferran Suay, Josep Usó i Rafa Xambó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any