24.04.2013 - 06:00
Al nostre país, s’hi parlen més de dues-centes llengües. Però el català ens uneix, i el seu espai com a llengua comuna i de cohesió social és irrenunciable. Aquest és el missatge que vint-i-cinc associacions d’immigrants i la Plataforma per la Llengua van donar ahir per Sant Jordi en una contundent acció a la plaça dels Àngels de Barcelona, davant el MACBA.
‘Parla sense vergonya, parla amb llibertat’, ‘Visca la diversitat lingüística’, ‘L’escola, en català’ o ‘Vull veure cinema en català’… Són tan sols alguns exemples dels més de deu mil missatges que els participants a l’acció, la majoria nouvinguts, van enganxar en paperets de colors en un gran mural de dinou metres que ocupava la plaça i deia: ‘El català, llengua comuna’.
Completat el mural, l’últim ‘post-it’ del qual fou dedicat de manera especial i solemne al difunt fundador de la Plataforma, Martí Gasull, representants de les associacions participants van llegir un manifest en favor del català com a eina de cohesió social i element d’inclusió per a les persones immigrades. Van defensar la riquesa que significa la diversitat lingüística del país i van exigir que el català fos l’única llengua vehicular a l’escola. ‘Defensem el català perquè és la llengua que ens uneix, és una cosa única i preciosa, i és la nostra manera de ser catalans’, explicava Aziz Baha, marroquí de llengua amaziga, de l’associació Cornellà Sense Fronteres.
Des de l’escenari, alguns dels nouvinguts que van prendre la paraula van lamentar la voluntat del Partit Popular d’arraconar el català i van interpel·lar directament la classe política del país instant-la a plantar-se contra tota mena d’agressions lingüístiques. Per ells, el català no és únicament la llengua del país, sinó la manera de formar-ne part.
Van tancar l’acte les actuacions de la Barcelona Coral Àsia, dirigida per Carles Josep Comelade i amb cantaires de vint-i-tres països diferents, que va interpretar, entre més, la cançó ‘Que tinguem sort’ de Lluís Llach; i la del Taller de Músics, sota la batuta de Vicenç Martín, amb poemes musicats de Salvador Espriu.
Aquests dies es publicarà al bloc de l’acció (postitartllengua.wordpress.com) un vídeo en format ‘stop motion’ per a mostrar el procés de creació del mural, amb la cançó ‘Amagada primavera’, que el grup Txarango ha cedit desinteressadament.