Kossove i Sèrbia acorden normalitzar les relacions en un acord històric

  • Els dos primers ministres van signar ahir l'acord a Brussel·les com un pas més cap a la UE

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els primers ministres de Sèrbia i Kossove, Ivica Dacic i Hashim Thaçi, van tancar ahir un acord històric a Brussel·les per normalitzar les seves relacions. Aquest acord és determinant perquè tots dos països puguin aspirar a entrar a la Unió Europea. ‘Estic contenta de poder dir que la negociació ha conclòs. El text ha estat rubricat pels dos primers ministres’, va anunciar l’Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat de la UE, Catherine Ashton, que ha exercit de mitjancera.

La cap de la diplomàcia europea va felicitar tots dos dirigents ‘per la seva determinació aquests últims mesos i per la valentia que han demostrat’. ‘És molt important el que estem veient, un pas per allunyar-se del passat i un pas més a prop d’Europa per a tots dos’, va afegir.

La normalització de les relacions entre Kossove i Sèrbia és una condició determinant perquè tots dos països puguin aspirar a formar part de la Unió Europea. Si bé no es tracta del reconeixement formal de la independència de Kossove per Sèrbia, la normalització de relacions és un reconeixement explícit de l’existència de l’entitat política kossovesa.

L’acord

L’acord s’ha segellat després de mesos de tenses negociacions entre el primer ministre serbi, Ivica Dacic i el seu homòleg kosovar, Hashim Tachi, a Brussel·les. Tot i que el pacte és preliminar, és alhora històric perquè és l’inici de la fi d’anys de conflictes i tensions. Suposa un punt d’inici per a la reconciliació i per a l’adhesió a la Unió Europea. En virtut de l’acord, el comandant de policia regional del nord de Kossove ha de ser serbi i la composició del cos de policia ha de coincidir amb la distribució demogràfica de les dues comunitats.

El Tribunal d’Apelacions de Kossove comptarà amb un equip de jutges serbo-kosovesos per per gestionar els casos que impliquin membres de la comunitat sèrbia, encara que hauran d’aplicar les lleis kosoveses.

Belgrad i Pristina han acceptat no obstaculitzar-se en el seu objectiu d’avançar en la integració a la UE. Amb tot, Sèrbia encara no accepta que Kossove pugui ser membre d’organitzacions internacionals com l’ONU.

Espanya no reconeix la independència de Kossove

De fet, el Parlament Europeu va instar dijous Espanya, Grècia, Romania, Eslovàquia i Xipre a reconèixer la independència de Kossove. El ponent de la moció aprovada, l’austríac Ulrike Lunacek (Verdes / ALE) va lamentar que aquests estats ‘no hagin donat el seu suport als esforços realitzats per Kossove’.

Espanya és un dels cinc estats de la Unió Europea que encara no ha aprovat la validesa de l’estat de Kossove. És per això que, en sessió plenària a l’Eurocambra, l’eurodiputat austríac Lunacek va lamentar que encara no haguessin reconegut la independència del país i va dir que ‘haurien de fer-ho per permetre Kossovë participar en organitzacions com l’Europol, la Interpol i en esdeveniments esportius internacionals’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem