Duran, contra la declaració unilateral perquè Catalunya ‘no té padrins’

  • Diu que per arribar a la confederació que ell propugna hi hauria un moment en què 'Catalunya seria independent'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

ACN

15.04.2013 - 10:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del comitè de govern d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha desestimat la declaració unilateral d’independència, ‘la via de Kosove’, com l’ha qualificada. L’argument que ha exposat en declaracions a Catalunya Ràdio és que els catalans no tenen un padrí ni tampoc han passat pas per un conflicte, com el país balcànic. Ha avisat, a més, que Europa no esperaria ‘amb els braços oberts’ una Catalunya independent.

En l’entrevista, s’ha negat a dir si votaria a favor de la independència en el referèndum. Ha explicat, en canvi, que el projecte d’Unió que ell propugna és la confederació, i que, per arribar-hi, ‘hi hauria un moment en què Catalunya seria independent’.

‘Tampoc convé fer veure que en quatre dies això ens ho pelem i que és un camí completament pla. No enganyem la gent’, ha dit. Duran ha negat que sigui ell qui posi ‘pals a les rodes’ a la consulta, i ha subratllat que qui ho fa és ERC quan qüestiona el pressupost.

Mas descarta la declaració unilateral d’independència

El president de la Generalitat, Artur Mas, va començar ahir la campanya pel sí del referèndum sobre la independència, que CDC anomena ‘Dret de decidir i estat propi, garantia d’un futur millor‘. Fou a Pallejà (Baix Llobregat), on Mas va presentar el camí de la consulta i l’estat català com a única via perquè Catalunya surti amb èxit de la situació d’emergència actual. Per fer-ho possible, Mas creu que l’única garantia és construir una majoria sòlida favorable a la consulta, perquè una declaració unilateral d’independència seria, segons ell, poc democràtica.

En aquest context, va parlar de la importància del Baix Llobregat. ‘Si al Baix Llobregat triomfa, si s’hi fa un forat, si construïm majories socials sòlides, la resta vindrà sola’.

Artur Mas va assenyalar que, als efectes de la crisi econòmica, s’hi afegia el dèficit fiscal. I va posar d’exemple que amb un terç dels impostos que sortien de Catalunya i no tornaven s’haurien evitat les retallades que s’havien hagut de fer aquests darrers anys.

Va declarar que Catalunya havia emergit d’un descontentament de més de trenta anys d’estat de les autonomies que no havia respost a les aspiracions catalanes. I ara, va dir, només hi ha tres camins. Continuar com fins ara o esperar que PP i PSOE s’avinguin a reformar la constitució espanyola són els dos primers, i no el convencen pas. El tercer, en canvi, el veu més viable, sobretot perquè depèn fonamentalment de la voluntat dels catalans: una consulta com a primer pas cap a l’estat propi.

Però Mas insisteix a dir que aquest camí no serà possible sense una majoria social clara. Segons el president, el procés ha de ser democràtic i, per tant, no es preveu la declaració unilateral d’independència. Cal, diu, convèncer els catalans i construir una gran majoria favorable al procés de transició nacional. Aquest és precisament l’objectiu de la conferència i la campanya que ha començat CDC. Durant tres mesos, els seus dirigents faran pedagogia del procés, de cap a cap del territori català. De moment, hi ha previstes unes 300 conferències.

Junqueras sí que veu possible la declaració d’independència

En canvi, el president d’ERC, Oriol Junqueras, sí que veu possible la declaració d’independència. És partidari que la independència es proclami després d’un referèndum, però no descarta pas cap via democràtica per a fer-ho, com ara una declaració del Parlament de Catalunya. Diu que confia en la voluntat del poble, però que s’ha de pensar en totes les vies possibles perquè aquesta voluntat es pugui expressar democràticament. ‘No tanquem cap porta a cap via democràtica’, va dir.

Junqueras va intervenir en l’acte organitzat per ERC al parc de la Ciutadella de Barcelona per commemorar el 82è aniversari de la proclamació de la República catalana, i va explicar que en moments difícils com l’actual el seu partit tenia l’esperança que els catalans poguessin expressar-se en un referèndum. Però si no fos així, qualsevol altra via democràtica, com una declaració unilateral del parlament, també seria benvista pels republicans.

També va declarar que un país no es governava com un consell d’administració d’una empresa, ni hi manava qui tingués més diners o més mitjans de comunicació, sinó qui tingués més suport de la població. Tot i admetre que possiblement no derrotarien els poders financers ni els mitjans de comunicació, va encoratjar els catalans a decidir el seu futur. ‘Cada dia tenim més raó i la raó és més evident.’

Per guanyar amb una àmplia majoria social, Junqueras va demanar als militants que lliguessin les solucions a les dificultats individuals i la solució global per al país. Segons ell, cal ‘cosir les preocupacions individuals de tothom a l’evolució del conjunt del país, perquè la fortalesa del país és la seva gent’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem