El Consell per a la Transició Nacional tindrà l’informe sobre la consulta abans de l’estiu

  • En farà entre 15 i 20 · Homs defensa que la feina de l'ens servirà tant a favorables com a detractors de l'estat propi

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

11.04.2013 - 20:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell Assessor per a la Transició Nacional ha quedat constituït aquest vespre amb la intenció de preparar entre 15 i 20 informes durant el 2013 i preveu tenir llest el de la consulta abans de l’estiu. L’objectiu és elaborar material i donar arguments suficients per al debat entre els favorables i els detractors de l’estat propi.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha remarcat que la feina del consell servirà per a tothom, perquè hi haurà material per contrastar idees, més enllà de les posicions expressades en campanya electoral, ‘quan s’anaven dient coses que no acabaven de ser aclarides i contrastades, perquè no s’hi havia aprofundit per part de ningú’.

El president del Consell, Carles Viver Pi-Sunyer ha fet una proposta de pla de treball a l’espera de tancar-lo amb la resta de membres de l’ens. En principi, preveu elaborar entre 15 i 20 informes durant aquest 2013 dividits en quatre eixos. El primer són estructures d’estat, on s’encabiran informes sobre l’agència tributària, el banc central, les agències i ens reguladors, el poder judicial, l’administració electoral i el servei exterior, per exemple.

En el segon apartat se situen els processos. Aquí destaca el de la consulta, l’informe sobre la qual hauria d’estar llest abans de l’estiu, però també n’hi haurà un sobre la successió d’ordenaments i normes (codi penal, mercantil); sobre com s’accedeix a la relació amb la UE; la relació amb organitzacions internacionals, i com s’articularan les relacions amb l’estat espanyol.

El tercer àmbit és l’econòmic, on s’haurà d’estudiar quins recursos ha de disposar l’administració pública catalana i quines fonts d’obtenció haurà de tenir; com s’han de repartir els actius i els passius que es comparteixen ara amb Espanya, i com s’articula la successió de contractes sobre béns i serveis que ara contra l’estat espanyol.

S’ha reservat un quart apartat sobre temes específics, com la seguretat social, la qüestió energètica, seguretat i defensa, doble nacionalitat i llengua i oficialitat.

Homs ha remarcat la feina “ingent” que té aquest consell i ha demanat no prejutjar la seva feina abans de conèixer els informes, sabent que hi ha un “compromís inequívoc de fer aquesta tasca molt ben feta, perquè se’ls mirarà amb lupa”. Ha garantit que no seran informes “d’estat d’ànim”, sinó amb documentació, informació i dades, elaborats per un consell “eminentment professional”. “Podríem haver-lo fet més partidari, però no és el cas”, ha reivindicat.

El conseller de la Presidència ha reconegut que el propòsit del Govern és celebrar una consulta i que guanyi l’estat propi, però ha opinat que la feina d’aquest consell servirà tant als que estan a favor com als que hi estan en contra, perquè donarà material pel debat a tothom.

Homs ha argumentat que “avui, el que és formar part d’Espanya no requereix gaires estudis”, perquè hi ha “exemples quotidians i diaris de què és”, però no hi ha informació amb profunditat sobre què representa disposar d’un estat propi.

Nou membres i vice-presidenta

El president del consell ha nomenat una vicepresidenta, la doctora Núria Bosch. A més, s’ha incorporat un nou membre, Rafel Grasa, director de l’Institut Català Internacional per la Pau. En total hi ha ara mateix catorze membres amb una vacant que queda buida de moment.

El Consell Assessor per a la Transició Nacional està presidit per Carles Viver i Pi-Sunyer, director de l’Institut d’Estudis Autonòmics, i també en formen part:

Enoch Albertí i Rovira, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona.

Germà Bel i Queralt, catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona.

Carles Boix i Serra, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Princeton (EUA).

Núria Bosch i Roca, catedràtica d’Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona.

Salvador Cardús i Ros, professor de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i periodista.

Àngel Castiñeira i Fernández, director de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica i del Departament de Ciències Socials d’ESADE-URL.

Francina Esteve i Garcia, professora titular de Dret Internacional de la Universitat de Girona.

Joan Font i Fabregó, empresari.

Pilar Rahola i Martínez, periodista i escriptora

Josep Maria Reniu i Vilamala, professor de Ciència Política de la Universitat de Barcelona

Ferran Requejo i Coll, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra.

Joan Vintró i Castells, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona.

El Consell Assessor per a la Transició Nacional es dedicarà a analitzar i identificar totes les alternatives jurídiques disponibles sobre el procés de transició nacional; assessorar el govern sobre la identificació de les estructures estratègiques per al funcionament futur del govern i de les institucions catalanes, i optimitzar-ne els recursos disponibles; proposar actuacions i impulsar la difusió del procés de transició nacional entre la comunitat internacional i identificar-ne suports i assessorar el govern per desplegar les relacions institucionals a Catalunya per tal de garantir el conjunt del procés.

El Consell Assessor per a la Transició Nacional està adscrit al Departament de la Presidència, que li dóna suport administratiu i logístic, i està coordinat pel titular d’aquest Departament, d’acord amb la vice-presidenta del govern. En línia amb d’altres consells assessors ja existents sobre aspectes principals de l’acció política de Catalunya, els membres del Consell per a la Transició Nacional no rebran cap tipus de remuneració.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem