Insubmissió fiscal: comença el tancament de caixes?

  • L'AMI i l'ANC criden a pagar els impostos a la Generalitat

VilaWeb
Redacció
05.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pressionar el govern perquè, quan hi hagi prou insubmisos fiscals, es planti. Aquest és el propòsit de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que criden a la insubmissió fiscal. De fet, el 15 d’abril hi haurà una reunió executiva de l’AMI en què es donaran directrius precises per a exercir la sobirania fiscal als més de 650 ajuntaments que en formen part.

‘És molt senzill de fer’, diu Jordi Fornas, que com a batlle de Gallifa –fins la setmana passada– ha estat l’impulsor de la iniciativa a l’àmbit municipal. ‘Es tracta d’ingressar els diners a l’Agència Tributària Catalana –diu– en comptes de l’espanyola. I fer-ho un parell de dies abans, perquè l’ATC tingui temps d’enviar-los a la hisenda espanyola. Ara per ara funciona així. No oblidem que es tracta d’una estratègia per omplir les nostres caixes per al moment futur, en què necessitem tenir recursos.’

Segons els promotors de la iniciativa, el fet que la Generalitat no es quedi aquests diners i els enviï a Espanya no ha d’aturar l’acció. ‘Això ara no és el problema. Si cada cop ho fa més gent vindrà un dia que podrem dir tanquem la porta’, diu Fornas. És a dir, es tracta d’un procés que pot omplir els calaixos catalans i anar dotant de diners la futura hisenda pròpia, de manera que, en el moment que es trenquin les relacions amb l’estat, a Catalunya s’hagin creat uns mecanisme que permetin tenir recursos a l’abast. ‘Es parla molt de què farem quan arribi el moment, de com ens ho farem i d’on traurem els diners. Bé, si cada cop som més els que fem la insubmissió fiscal els diners ja els tindrem’, diu Fornas, que defensa la necessitat que els ajuntaments compromesos compleixin la moció aprovada per l’AMI, com a pas previ imprescindible per a l’autodeterminació i la hisenda pròpia. ‘Mentre anem sumant ajuntaments que s’han autodeterminat, sumem recursos a l’ATC’.

L’ANC també farà campanya per la insubmissió fiscal

L’AMI no està pas sola en aquesta iniciativa. L’ANC, coincidint amb el període de recaptació que comença ara, també té previst de mobilitzar per a la insubmissió fiscal, i d’ací a pocs dies organitzarà un acte de sobirania fiscal. Montserrat Mata, de la comissió de l’ANC que treballa aquesta qüestió, explica que si durant aquest any hi ha hagut un centenar d’insubmisos fiscals i no han rebut cap requeriment per part del govern espanyol, ara l’entitat pot emprendre amb prou seguretat una campanya en la mateixa direcció. Per això en farà difusió als mitjans de comunicació, amb la intenció d’explicar a la gent com exercir la sobirania fiscal i animar-la a afegir-s’hi per aconseguir que l’acció sigui com més àmplia millor. ‘Això només tindrà sentit si som molts.’ L’ANC assumeix l’envit de mobilitzar la gent en una acció com aquesta, ‘que fa més respecte i pot ser més arriscada’. Però ara per ara, de risc no n’hi ha cap. L’únic que podria passar, diu Mata, és que el govern espanyol reaccionés canviant les lleis per no permetre la insubmissió fiscal com ara.

El govern, davant la mobilització o darrere?

Mentrestant, el govern té la qüestió damunt la taula i malgrat treballa en la constitució d’una hisenda pròpia no té previst quedar-se els diners ni fer cap gest en aquesta direcció a curt termini. Per l’ANC això pot canviar si es troba una mobilització civil forta al darrere. ‘Hem de ser prou gent per a demostrar que ens interessa i que volem fer-ho. És una gran acció, l’única una mica arriscada que hem assumit fins ara, i com a població som capaços de dur-la endavant’, sentencia Mata. 

En canvi, el Cercle Català de Negocis (CCN) considera que si la crida a la insubmissió fiscal no la fa el govern l’acció no tindrà prou força. ‘És totalment comprensible que hi hagi gent que es mobilitzi contra una situació tan injusta. I hem constatat que s’ha obert una via que es pot arribar a utilitzar, perquè els qui ho han fet no han n’han rebut cap conseqüència. Però per nosaltres no és la via’, diu Joan Canadell, secretari general del CCN. Segons ell, per aquest canal només es podria recaptar un 2% dels impostos. ‘El 57% dels impostos que paguem a Espanya tornen, i el 43% no. Si no som capaços de recaptar pel cap baix un 58% d’aquesta manera, no servirà de res. I és inversemblant que s’aconsegueixi.’

Tanmateix, explica que efectivament aquest mecanisme s’hauria d’activar en el moment de trencar relacions amb Espanya, per evitar que les multinacionals veiessin inseguretat jurídica en el fet que el govern català i l’espanyol donessin instruccions contradictòries. ‘Arribarà un moment que la situació econòmica serà tan dura que Catalunya trencarà amb Espanya. Serà aleshores quan muntarà una agència tributària per canalitzar el pagament dels impostos, provisionalment’, explica Canadell.

Catalunya Diu Prou, un any promovent la insubmissió fiscal 

De la iniciativa dels primers insubmisos va sorgir la plataforma Catalunya Diu Prou, que assessora i promou accions de desobediència civil, i que ha encapçalat les insubmissions fiscals durant aquest temps. Xavier Redon, propietari de l’empresa Cerveses Ausesken i membre de Catalunya Diu Prou, va ser un d’aquests primers insubmisos fiscals. Durant aquest any ha continuat pagant l’IVA a l’Agència Tributària Catalana cada trimestre i ho continuarà fent, tot i que lamenta que des d’aquí s’enviïn els ingressos rebuts a l’agència espanyola. Perquè això és així: ara com ara, els ingressos que rep l’ATC són tramesos a la hisenda espanyola. Tot amb tot, explica que aquesta és la via: ‘anem a poc a poc, i de moment no som gaires, però n’anem sumant, i és possible que el procés arrenqui definitivament aquest 2013.’

Destaca, a més, el paper dels ajuntaments que s’han afegit a la iniciativa: ‘Amb Gallifa van caure molts prejudicis. Tot i que hem insistit que tots els membres de Catalunya Diu Prou estem al corrent de pagament amb Hisenda, faltava aquesta publicitat que donen els ajuntaments, i crec que això farà que molta més gent s’hi afegeixi.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem