03.04.2013 - 16:43
La fiscalia anticorrupció del govern espanyol ha anunciat que recorrerà a l’Audiència provincial de Palma contra l’encausament de la infanta Cristina de Borbó perquè considera que no hi ha indicis suficients que ho exigeixin. La filla del rei d’Espanya ha estat encausada avui pel jutge de Palma José Castro en el cas Nóos per haver estat cooperadora necessària en els delictes comesos pel seu marit, Iñaki Urdangarín. L’estat té cinc dies per a presentar el recurs.
Castro ha citat Cristina de Borbó a declarar com a encausada en el cas Urdangarin (interlocutòria). Ha pres aquesta decisió després de revisar una nova remesa de correus electrònics del soci d’Iñaki Urdangarin, Diego Torres, que sembla que la impliquen en la trama. Cristina de Borbó haurà de declarar al jutjat de Palma el dissabte 27 d’abril com a copropietària d’Aizóon i directiva de l’Institut Nóos.
En un d’aquests correus, del 20 de febrer de 2003, Urdangarin fa arribar a la filla del rei espanyol ‘una comunicació de Nóos’ que té previst d’enviar. I li diu: ‘Hi ha dues versions. Clients, col·laboradors i amics, i una altra per a Octagon. Llegeix-ho i digues-me què en penses, please. Ciao.’ En el mateix correu, Urdangarin també li diu: ‘A vegades, pel fet de no saber què penses, vaig més perdut, però la meva reacció no és de deixar-te així.’
En un altre correu, del 17 de juny del mateix any, Urdangarin reenvia a la infanta un missatge de Nissan sobre la resolució del concurs ‘Estudi de notorietat World Series by Nissan’, en què la companyia indica que un cop rebuts i analitzats els pressupostos sol·licitats, la millor oferta és la presentada per Nóos. En un altre, del 5 d’abril de 2004, li reenvia adjunt un article treballant ‘en el seminari’ i un resum del mateix article. ‘Em sembla interessant’, diu. I el 26 de febrer d’aquell any, envia un correu al secretari personal de les infantes, Carlos García Revenga, en què li demana que en faci arribar ‘una còpia a Cristina’ de part seva.
Aquest encausament, el primer d’un membre de la família reial espanyola, posa contra les cordes la institució. Durant mesos la casa reial ha mirat de bastir una barrera en la figura del gendre del monarca, Iñaki Urdangarin, i ha maldat per apartar com fos la filla del rei dels negocis objecte d’investigació. L’encausament directe de la infanta permet que la investigació continuï. Fins i tot Juan Carlos podria ser qüestionat, tot i que cal recordar que no és responsable legal del seus actes i, per tant, en cap cas no pot ser encausat. De fet, uns quants correus del cas Nóos han sembrat el dubte sobre si Juan Carlos no dirigia o participava de la trama corrupta.
El jutge ha denegat la petició que li va fer Urdangarin, de nul·litat dels correus electrònics aportats com a prova per Diego Torres. En la interlocutòria, el jutge Castro diu que ni Urdangarin ni ningú no ha al·legat en cap moment la manca d’autenticitat dels correus.
La resposta de la casa reial
‘No comentem decisions judicials.’ Aquest ha estat l’únic comentari que ha fet de moment la casa reial espanyola sobre l’encausament de la filla del rei. Segons El País, la Zarzuela diu que no té coneixement de la interlocutòria del jutge.